Det har larmats om det tidigare, och nu larmas det igen. När folk “tröttnat” på kläder de köpt från H&M och andra klädkedjor och lämnar tillbaka för “återvinning” i butikerna, hamnar de oftast i stora sopberg på andra sidan jorden. Sopberg som förstör och förgiftar både natur, vattendrag och hav, människor och djur.
Den här gången är det Aftonbladet som i en avslöjande artikel visar hur det går till. Tidningen har försett 10 begagnade, men fullt användbara, klädesplagg med digitala spårsändare för att följa deras öden och äventyr.
Resultatet visar att många av plaggen har färdats jorden runt, ibland ett par varv.
Ett exempel. Ett par svarta byxor som sytts i Bangladesh och därefter skeppats till Sverige för försäljning. En kund som “tröttnat” på byxorna har lämnat in dem till H&M Hornstull i Stockholm för “återvinning”.
Nu har byxorna spårats till Togo på Afrikanska västkusten. Sista signalen från spårsändaren är från en grusväg i närheten av en dumpningsplats.
En jacka tillverkad i Kina har, via Sverige och H&M, nu hamnat på en ödetomt i Benin där den nu “legat still” i 69 dagar.
En grå jacka som lämnats in på H&M i Fältöversten i Stockholm har färdats 1 452 mil till staden Panipat i Indien där “gamla kläder klipps sönder för hand av kvinnor och barn” för eventuell återanvändning inom trådindustrin.
Ytterst få av de inlämnade plaggen har kunnat spåras till någon återförsäljning. En röd kavaj som färdats 374 mil till Rumänien där den “troligen blivit såld”.
Stora mängder av dessa, oftast modekläder, som folk “tröttnat på” hamnar nu i länder i Afrika och Asien där de inte alls “återanvänds” utan bara blir enorma sopberg som förstör natur, vattendrag och hav, människor och djur. (se bifogat lästips där man ser filmer hur bedrövligt det ser ut)
Hyckleri och dubbelmoral i media
Det är naturligtvis bra att tidningar som Aftonbladet och andra avslöjar sånt här. Men samtidigt är det lite hyckleri och dubbelmoral när man samtidigt ger plats för reklam som just uppmuntrar och uppmanar till denna miljöskadliga konsumtionshysteri.
Bara som ett exempel kan jag nämna att Aftonbladet under senaste tiden nästan dagligen publicerat helsidesannonser där det görs reklam för “VARUMÄRKESSHOPPING”.
Ett par unga kvinnor ser väldigt lyckliga ut, ja nästan religiöst saliga, när de arm i arm svävar på lätta fötter med sina varukassar. Kassor som förmodligen inte innehåller något de egentligen “behöver”. Men sånt de köper ändå nu när “shopping” har blivit något av en fritidshobby. En hobby som naturligtvis underblåses och uppmuntras på alla sätt och vis av H&M, och andra klädkedjor, som räknar med “en fördubbling av försäljningen av modekläder fram till 2030”.
De största bovarna är klädjättarna som lever och profiterar på människor som gått på blåsningen att shopping är lika med lycka. Men också de som upplåter sina reklamutrymmen för denna propaganda som jag vill kalla “hjärntvätt.
Alla de som köper och köper, trots att de redan har garderoberna fulla med kläder de sällan använder borde också tänka ett varv till över vad de håller på med och vilka miljökonsekvenser det får.
För att få plats med det nya, lämnar man det man “tröttnat på” till denna så kallade återvinning som mest är “greenwashing” från företagens sida för att försöka bättra på ett besudlat anseende.
Vill man värna miljön på riktigt, slutar man tillverka och sälja dessa kläder som dessutom oftast tillverkas under arbets- och miljövidriga förhållanden av underbetalda kvinnor, och även barn.
Lästips:
- 5 av 10 plagg dumpades i Afrika – Aftonbladet, 14 oktober 2023
- Här dumpas H&M-kläderna du “återvinner” – Så håller kläderna du köper på att skapa en miljökatastrof på andra sidan jorden – Av Staffan Lindberg och Magnus Wennman – Aftonbladet, 11 juni 2023 (här kan ni se filmade avsnitt på hur det ser ut)
- Nya avslöjanden om hur H&M och andra kläd- och modejättar bedriver “greenwashing” – eFOLKET, 28 juli 2023
Rolf Waltersson