Affärer i stadskärnan tvingas slå igen. Skälet är att vi handlar på nätet. Är det bara kundernas fel?
Vi fick en katalog från en bokhandelskedja inför årets bokrea, hittade några titlar som lockade med “vänpriser”. En i familjen är “vän” med bokhandeln, vi följde katalogens uppmaning, gick in på nätet för att göra en förbeställning. Vi hittade varken titlar eller vänpriser. Det gick inte att förbeställa dem på nätet.
På söndagseftermiddagen åkte vi in till stan för att förbeställa böckerna i affären. Det fanns inte en enda kund i affären. Bakom disken stod en man med armarna i kors över bröstet och väntade på dem.
Vi gick fram, sa att ville förbeställa reaböcker. Det ska ni göra på nätet, svarade mannen, fortfarande med armarna i kors över bröstet. Vi har försökt men det går inte, svarade vi. Nej, alla böcker finns inte på nätet, sa mannen utan att ändra ställning.
Vi vill förbeställa ett par böcker som inte finns med på nätet. Jag är “vän” med bokhandeln och vill utnyttja “vänerbjudandet”. Vi har kommit till affären då nätet inte fungerar för beställningen.
Det går inte, sa mannen med korslagda armarna och lutade sig ännu mer mot väggen. Ska ni köpa böcker som inte finns med på nätet till vänpris måste ni komma hit klockan sju på morgonen första readagen. Då får ni se om vi har fått några exemplar av böckerna.
Det kan inte enbart vara kundernas fel att stadskärnan utarmas på affärer. Ibland hjälper butikskedjors centralt fattade försäljningsbeslut till att driva bort kunder från affärerna i stans centrum.
Håkan Boström