eFOLKET har tidigare skrivit om det olyckliga beslutet att lägga ner boendet Hemlaås, ett boende där personer med missbruksproblem kan få ett tryggt boende med personal (även nattetid).
Två citat ur de tidigare artiklarna:
Personalen på Hemlaås informerades i början av oktober om att ett beslut var på gång, och kunde då informera de boende. Beslutet i nämnden togs den 11:e oktober. Naturligtvis blev tiden alldeles för knapp för att kunna analysera och formulera ett alternativt förslag. I praktiken var beslutet redan fattat när personalen fick veta att ett beslut skulle fattas i nämnden.
Och att alla boende på Hemlaås är emot beslutet förefaller uppenbart. Den gemenskap och trygghet man fått på Hemlaås försvinner nu som en matta som dras undan under ens fötter. Även personalen upplever situationen efter nedläggningsbeslutet som sorglig och deprimerande.”
Eskilstuna: Oro och sorg efter beslutet om att stänga boendet Hemlaås – eFOLKET, 1 november 2024.
och
Hemlaås är ett välfungerande boende. Vi behöver fler trygga boendeformer i Eskilstuna, inte färre. Hemlaås erbjuder en boendeform som fungerar bra.”
Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige
Så här röstade partierna när socialnämnden beslutade att lägga ner trygghetsboendet Hemlaås – eFOLKET, 7 november 2024.
Socialsekreterare i Eskilstuna protesterar också:
Om det läggs ner är det en kortsiktig lösning. Det kan till och med bli dyrare i längden, och med det menar jag att det handlar om 18 personer som kanske får sätta livet till mycket tidigare än vad som behövs, säger socialsekreteraren Lena Lundkvist.”
Socialsekreterare i Eskilstuna i uppror mot nedläggning av Hemlaås: “En fråga om liv” – SVT Sörmland, 9 oktober 2024.
Nu är utflyttningen igång. Oron är stor. Inte bara hos de boende utan också inom personalgruppen.
När eFOLKET åter besökte Hemlaås den 12 december fick vi ett samtal med två ur personalen, Åsa Edvardsson (SSR-medlem) och Tarja Plymkvist, (medlem i kommunalarbetarförbundet), som bekräftade hur tragisk nedläggningen är för de boende. Och hur oron också gäller hur personalfrågan behandlats.
En aspekt som uppenbarligen behöver utredas är nämligen frågan om hur kommunen hanterade personalens anställningar ur juridisk synvinkel. I medbestämmande lagens paragrafer 11 och 12 kan vi läsa följande:
11 § Innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, skall han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal. Detsamma skall iakttagas innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen.
12 § När arbetstagarorganisation som avses i 11 § påkallar det, skall arbetsgivare även i annat fall än där anges förhandla med organisationen innan han fattar eller verkställer beslut, som rör medlem i organisationen.
Information som eFOLKET nu har pekar på att arbetsgivaren, Eskilstuna kommun, har helt “missat” att leva upp till lagens krav. Mycket tyder på att varken de anställda eller facken fick information om de viktiga förändringarna som planerades. Och det handlar i det här fallet om tunga förändringar. Redan omplaceringar är naturligtvis högst viktiga förändringar men nu verkar det som om till och med uppsägningar står på arbetsgivaren/kommunens dagordning.
Åsidosättande av paragraferna 11 och 12 leder normalt till att arbetsgivaren döms till höga viten (böter alltså). Om kommunen struntat i medbestämmandelagens glasklara paragrafer kommer fackföreningarna (Kommunal, Vision och SSR) rimligtvis att kräva höga vitesbelopp.
Kommunen tror sig genom en nedläggning av Hemlaås få till stånd en “besparing”. Den reala samhällsekonomiska välfärdskonsekvensen blir dock att en uppskattad verksamhet slås sönder och att dessutom personal riskerar att kastas ut i arbetslöshet och A-kasseberoende.
Beslutet att lägga ner Hemlaås speglar de dominerande politiska partiernas syn på vad som kan och bör prioriteras bort. Finns det en möjlighet att beslutet kan tas tillbaka? eFOLKET kommer att fortsätta med att bevaka frågan.
Läs också:
Eskilstuna: Oro och sorg efter beslutet om att stänga boendet Hemlaås
Så här röstade partierna när socialnämnden beslutade att lägga ner trygghetsboendet Hemlaås