Infälld: Svenska Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson.

Folkmordet i Gaza: Hamnarbetarförbundets medlemmar ska rösta om vapenblockad

Lars Henrikssons artikel har tidigare (6/12) varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Hamnarbetarförbundets kongress har beslutat att genomföra en medlemsomröstning om att vägra hantera krigsmateriel till och från Israel. Om medlemmarna beslutar detta skulle det vara en kraftfull solidaritetshandling.

I förra veckan höll Svenska Hamnarbetarförbundet kongress och en av de saker som togs upp var Israels angrepp på Gaza.

Liksom de flesta i Sverige är hamnarbetarna förfärade över folkmordet och i våras skrev förbundets styrelse till regeringen och frågade vad de tänkte göra med det militära handelsutbyte som finns mellan Sverige och Israel.

I slutet av maj fick de svaret att regeringen framfört att Israel behöver göra mer (!) för att skydda civilbefolkningen och se till att mat och förnödenheter kommer fram. Sedan dess har inget hänt, tvärtom pågår såväl kriget som försvarssamarbetet med full kraft.

Därför tog Hamns förbundsstyrelse upp frågan på kongressen om att förbundet ska förklara krigsmateriel till och från Israel i blockad, det vill säga vägra att lasta och lossa sådant gods.

Eftersom Hamnarbetarförbundet, till skillnad från de förbund som är med i LO, TCO och Saco, är en fackförening som bygger på en stark medlemsdemokrati, var förslaget att gå ut till medlemmarna med en omröstning i frågan. Förslaget gick igenom med stor majoritet och förbundsstyrelsen är just nu i färd med att organisera omröstningen. I en video på Hamns hemsida förklarar vice förbundsordförande Erik Helgeson tanken bakom omröstningen och upplägget.

– Kriget i Gaza är exceptionellt, säger han och lyfter fram att FN idag bedömer att 96 procent av folket i Gaza står inför akut livsmedelsbrist. Han påpekar även att biståndsorganisationen Oxfam uppskattat att 11 000 barn dödades under krigets första år, något som kan jämföras med de 2 400 barn som enligt UNICEF dödats under den ryska invasionen av Ukraina sedan 2022.

– Förbundsstyrelsen tydlig med att omröstningen inte är ett ställningstagande mellan olika parter, förklarar Erik Helgesson vidare, vi fördömer Hamas angrepp 7 oktober men Sverige har inte något militärt utbyte med Hamas eller liknade organisationer, hade vi haft det hade vi föreslagit blockad även mot dem.

Omröstningen kommer att genomföras av avdelningarna och ska vara klar att rapporteras in till förbundsstyrelsen 19 december. Den ska vara sluten, med valhemlighet, med personliga valsedlar och valurnor.

Hur en blockad kommer att se ut är inte riktigt klart. Hamn har tidigare erfarenhet som de behöver ta hänsyn till, berättar Helgeson.

Vi agerade tidigt 2022 mot invasionen av Ukraina och arbetsgivaren stämde oss då till Arbetsdomstolen två gånger. Andra gången blev det en dom som sa att vår blockad var för långvarig. Det leder till att vi nu till en början behöver förhålla oss till denna dom och börja med en kortare blockad.

Jag får tag i Erik Helgeson och undrar hur det rent praktiskt ska gå till att få reda på när det passerar krigsmateriel avsett för Israel genom hamnarna. Det lär ju knappast stå utanpå containrarna…

– Det mesta bygger på tips vi får, svarar han och kan av förståeliga skäl inte gå in på detta i detalj.

Om Hamnarbetarförbundets medlemmar röstar för en blockad är detta ett viktigt första steg, oavsett hur lång eller effektiv den blir. Fackföreningarna i Palestina har sedan länge begärt att fackföreningar i andra länder ska hjälpa till att stoppa beväpningen av Israel och i bland annat Italien, Kanada, Indien, Belgien, Spanien och Storbritannien har det genomförts fackliga aktioner mot krigsmateriel till Israel.

En blockad från Hamn skulle vara en kraftfull upptrappning av solidariteten med Palestina i Sverige och stark uppmaning till andra fackföreningar att göra detsamma.

Folkmordet i Gaza kan bara pågå så länge Israel hålls under armarna av USA och dess allierade, där Sverige ingår. Men oavsett vad dessa regeringar beslutar måste varje stridsfordon, varje bomb och varje elektroniskt sikte tillverkas och fraktas dit. Och de som gör detta är arbetare i olika länder. De fackliga organisationerna har därför en unik möjlighet att sätta käppar i hjulet för den israeliska krigsmaskinen och skänka hopp åt det hårt drabbade palestinska folket.

Lars Henriksson

You May Also Like