Vi sitter samlade i det gemensamma stora vardagsrummet på Hemlaås. Det är boende och personal och så vi, Roffe och Peter från eFOLKET. Det vi diskuterar är naturligtvis beslutet som socialnämnden tagit om att lägga ner boendet Hemlaås och sprida ut de boende till individuella lägenheter i Eskilstuna.
En del av de boende har haft Hemlaås som sitt hem länge, Jörgen beskriver sej som “färskingen” med enbart fyra månader. Alla är ense om att Hemlaås har varit positivt för dem.
På Hemlaås finns plats för 18 boende, för tillfället är det 16 som bor här. Alla hyr en liten lägenhet och dygnshyran är 80 kronor. De boende har egen toalett och dusch. Systemet ger gemenskap och samtidigt plats för privat integritet.
Det finns inget krav på absolut nykterhet. Filosofin utgår från tanken att man först måste ha ett boende för att utifrån det ta itu med problem som missbruk. Hemlöshet omöjliggör förutsättningarna för att kunna ta itu med sina problem. På Hemlaås får man endast vara påverkad i sina egna rum, inte i det gemensamma vardagsrummet.
Under ett tidigare skede när ingen personal var närvarande under natten blev det problematiskt. Idag finns två nattpersonal som skiftar med varandra. En personal är alltså närvarande varje natt. Den ordningen har lett till betydliga förbättringar.
Hur känner de boende sej inför den förändring som kommunens socialnämnd har beslutat om?
“Panik” svarar Roger Andersson. Han menar att det på Hemlaås finns en gemenskap. Det är inte bara missbruk som är ett problem. Ensamhet betonas av flera av de boende som något man fruktar nu kommer att bli ett gissel. Med depressioner och annan psykisk sjukdom som följd.
Ensamheten hålls i schack av att man bor tillsammans och av närvaron av personal.
Den nuvarande personalen vet inte var den kommer att hamna, men man utgår ifrån att det efter nedläggningen av Hemlaås kommer att finnas personal knuten till de boende som nu ska flyttas ut. Den personalen kommer emellertid inte att vara ständigt närvarande, som nu på Hemlaås. Det kommer istället att handla om att personal besöker de utspridda lägenheterna.
Man pekade även på att de boende i de individuella lägenheterna också kan komma att få besök som de inte önskar eller behöver. På Hemlaås kan de säga nej till besök de inte önskar.
En av de boende har redan slussats ut till individuellt boende. Det gick inte bra säger Camilla från personalen. Kollegan Åsa pekar också på den utsatta situation som kvinnor med missbruksproblem lever i. Idag är tre av de boende på Hemlaås kvinnor.
Personalen på Hemlaås informerades i början av oktober om att ett beslut var på gång, och kunde då informera de boende. Beslutet i nämnden togs den 11:e oktober. Naturligtvis blev tiden alldeles för knapp för att kunna analysera och formulera ett alternativt förslag. I praktiken var beslutet redan fattat när personalen fick veta att ett beslut skulle fattas i nämnden. Ett tillvägagångssätt som väl tyvärr inte är unikt. Vi känner igen ordningen från till exempel nedläggningen av högstadiet på Årbyskolan.
Och att alla boende på Hemlaås är emot beslutet förefaller uppenbart. Den gemenskap och trygghet man fått på Hemlaås försvinner nu som en matta som dras undan under ens fötter. Även personalen upplever situationen efter nedläggningsbeslutet som sorglig och deprimerande.
Att beslutet ska kunna dras tillbaka tror man inte är möjligt.
eFOLKET kommer att att återkomma om nedläggningen, dess konsekvenser och motiven bakom beslutet.
Läs mer:
- Tidigare anställd på Hemlaås: “Slår mot dom som redan ligger” – P4 Sörmland, 8 oktober 2024
- Socialsekreterare i Eskilstuna i uppror mot nedläggningen av Hemlaås: “En fråga om liv” – SVT Nyheter, 9 oktober 2024
Läs också: