Experterna är eniga. Sötebrödsdagarna är slut för den här gången. Efter en tids högkonjunktur vänder ekonomin åter neråt. Det dras i nödbromsar, inte minst i kommunerna. För att riktigt visa lägets allvar dras till och med bullen till kaffet in på jobbet. Då förstår vi varför det måste sparas, och skäras ner, även inom vård, skola och omsorg
Vad jag saknar i debatten om dessa upp- och nergångar är en förklaring. Varför? Varför går ekonomin upp och ner, upp och ner, upp och ner, i en ständig berg- och dalbana?
Är det en naturlag? Ungefär som månens dragningskraft som ger ebb och flod med jämna mellanrum.
Kan det ha att göra med vissa himlakroppars inbördes positioner i förhållande till jordaxelns lutning?
Eller solstormarnas styrka i kombination med norrsken och tillgången på rönnbär?
Något för forskningen att bita i – att utröna vilka naturlagar det är som orsakar dessa ekonomiska berg- och dalbanor, så att vi kan förberedda oss bättre inför nästa störtdykning. Ja kanske till och med bygga ekonomiska “skyddsvallar” av något slag.
Om det inte är naturfenomen som är orsaken, måste det väl vara människan som är orsakar konjunktursvängningarna? Att det är något som människor gör, eller inte gör, som ställer till det.
Att det är inneboende motsättningar och brister i vårt ekonomiska system som är problemet. Om det är så, borde man väl kunna göra något åt saken.
För de flesta tycker nog det är illa när man inte ens kan få en bulle till kaffet.
Rolf Waltersson