Foto: Johan Bokström

”DET” är ingen clown – ”DET” är ett monster!

Sjukhus-clowner vädjar till mediernas ansvarskänsla

De så kallade ”skräckclownerna”, som förra hösten spred skräck via löpsedlar, nyhetssändningar och i sociala medier kommer nog många ihåg. Inför den kommande premiären av skräckfilmen DET, där Bill Skarsgård spelar monsterfiguren ”Clownen Pennywise”, är vi oroliga för att fenomenet med ”skräckclowner” ska blossa upp i media igen. Vi har ingen avsikt att moralisera emot skräckfilm som sådant, men vill på förekommen anledning belysa vad en clown egentligen är och var vi finns i samhället.

Vi vill även betona att DET är ingen clown! DET är ett monster som har klätt ut sig till en slags clownfigur.

Vi tar starkt avstånd från dem som förra året gick runt och injagade skräck i barn och vuxna, iklädda förvrängda clownmasker. Vi vill inte att detta ska ske igen, och uppmanar media att inte bidra till att skapa en hysteri som får barn att tro att clowner är elaka, utan hellre uppmärksamma och sprida en korrekt information kring det unika och fantastiska clown-yrket. Ingen förälder vill ju att barnen, påverkade av sociala och andra medier, ska ha mardrömmar om grymma skräckclowner.

Clownen har en historia som barnens vän och som lyhörd glädjespridare.

Clownen återfinns idag på en rad olika platser. I manegen, på gatan, på scenen, i vården, på flyktingförläggningar ochpå barnhem. Att vara och arbeta som clown är ett konstnärligt yrke som kräver utbildning och lång erfarenhet, oavsett i vilken tradition eller inom vilket område man arbetar i.

Vi som står bakom detta brev är representanter för nätverket Sveriges sjukhusclowner. Sjukhusclownens uppgift är att sprida hopp och glädje till människor som av någon anledning har det svårt. Vi finns idag på barnsjukhus, vårdhem, hospice, demensboenden, geriatriska avdelningar och inom hemsjukvården.

I skrivande stund finns 14 sjukhusclown-grupper i Sverige, med sammanlagt omkring 70 clowner på 35 orter och på runt 175 vårdavdelningar.

Med stor respekt och lyhördhet för dem vi möter bygger vi upp fina och roliga stunder med barn och vuxna. Alla som har sett oss i arbete vet att det är vad vi hela tiden eftersträvar och vi får varje dag  kvitto på att vårt arbete gör skillnad. Vi får höra att vi hjälper barn och familjer att ta sig igenom en svår tid på sjukhuset. Att vi skapar stunder av värme och glädje i en annars orolig och svår sjukdomstid.

Låt oss hjälpas åt att ta tillbaka bilden av clownen som barnens vän och som glädjespridare till alla människor!

Sveriges sjukhusclowner

genom Lotta Lagerström, Clown-Clubben

Webbadress: www.eclown.se

Foto: Johan Bokström

You May Also Like