Den oskyldiga partiledaren

Under SVT:s partiledardebatt om Corona-krisen förklarade en av högeroppositionens partiledare att regeringen med “berått mod” hade tillåtit coronaviruset att spridas i Sverige. Anders Fraurud pekar på sin blogg Pepprat Rödgrönt, att detta är ett grovt exempel på förtal. Han ställer också frågan om man samtidigt kan både erkänna ett brott och förklara att man är oskyldigt till det brott man erkänt. Något som samma partiledare nyligen har gjort.

“Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda…” (Bibeln: Matteus 7:1-2)

Ledaren för det parti som kallar sig kristet och demokratiskt har erkänt sig skyldig till brottet grovt förtal. Hon har accepterat något som kallas strafföreläggande och fungerar som en fällande dom. Hon döms till 60 dagsböter á 1 000 kronor men undviker samtidigt genom sitt “erkännande” det som i Expressen kallas “en uppslitande rättegång”. Enligt Expressen så rådde hennes advokat henne att erkänna “eftersom han bedömde risken för en fällande dom som överhängande”.

Jag skriver “erkänner” inom citationstecken, för omedelbart efter att hon “erkänt” förklarar hon att: “I själ och hjärta är jag oskyldig”. Hon förklarar att hon gör så här för att hon prioriterar och inte har tid med en rättegång.

Jag har ingen uppfattning när det gäller partiledarens husaffär och tvist med den gamle mannen som ägde huset. Jag tycker också ofta att juridiska frågor är svåra att begripa och jag kan inte bedöma det som domstolen kommit fram till. Men jag tänker ändå tre saker om detta:

I likhet med andra som påpekat det så anser jag också att det är något uppenbart falskt i att både erkänna sig skyldig för att slippa undan samtidigt som man direkt säger att man inte egentligen anser sig vara skyldig. Är det ett värdigt beteende hos en ledare som ofta talar om “lag och ordning”? Den som anser sig oskyldig bör väl låta detta prövas i domstol.

Det som partiledaren döms för är något som hon skrivit på nätet. Jag håller därför också med dem som påpekat det inkonsekventa i att partiledaren ganska nyligen krävde hårdare straff för just sådant förtal. I Aftonbladet skrev hon:

Att förolämpa, kränka, mobba eller hota någon över internet eller sms är lika allvarligt som att göra det i verkligheten. Därför behöver lagstiftningen förändras, dels för att anpassa lagstiftningen så att den träffar brott som begås på nätet, dels för att öka polisens möjligheter att beivra brott som begås där.

För min egen del anser jag att det grövsta förtal jag hört partiledaren uttala var när hon den 7 juni 2020 under SVT:s partiledardebatt om corona-krisen uttalade att regeringen med “berått mod” (alltså “avsiktligt”, “med flit” eller “uppsåtligt”) hade tillåtit coronaviruset spridas i Sverige. Men mot ett sådant hårresande yttrande kanske det inte går att väcka åtal? Som sagt: juridik är knepigt. Men att begripa vilka ledare som är opålitliga kan vi nog göra ändå.

Anders Fraurud

You May Also Like