Ygemans förslag hjälper högern att skifta samtalet från klass till härkomst

Den 20 juni besökte Lena Hallengren och Anders Ygeman det omtalade bostadsområdet Mjølnerparken i Köpenhamn. Syftet var att närstudera det danska systerpartiets arbete mot “gettofiering”.

Bakgrunden är att den danska regeringen har identifierat bostadssegregation som ett akut problem och därför tar fram en årlig lista över över parallellsamhällen som behöver rycka upp sig. För att förtjäna gettostämpeln behöver man uppfylla tre av fem kriterier inom områdena sysselsättning, inkomst, utbildning, brottslighet och härkomst. Målet är formulerat i etniska termer – 2030 ska det inte finnas något bostadsområde där mer än 30 procent av invånarna har “ickevästlig” bakgrund…

Avsiktlig gentrifiering som lösning på segregationen alltså. Det borde ju vara öppet mål för en socialdemokrat att förklara den materiellt – hur den hänger ihop med skenande ojämlikhet, en havererad skola och en casinoliknande bostadsmarknad. Men det var ett par imponerade ministrar som kom hem över sundet.

I en intervju med Dagens Nyheter  berättar Anders Ygeman att han lockas av tanken på ett etniskt kriterium för segregering, även om han föredrar att peka ut “utomnordiska” snarare än ickevästliga invånare som problematiska. Han verkade irriterad över att ens behöva förklara var de ska ta vägen: “Den frågan kommer alltid: ‘Var ska de bo då?’ Men jag kan tycka att den frågan är så konstig. För i alla städer som har utsatta områden, så finns det väl tjugo områden som inte är utsatta. Varför ska en nyanländ bo i just det utsatta området?”

På Twitter var högersossarna snabbt framme och backade förslaget. “Märkligt många som verkar vara för segregation”, konstaterade SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz och tidskriften Tidens chefredaktör Payam Moula fyllde i: “Det omoraliska är väl att försvara etnisk segregation?”

Jag vägrar tro att de inte förstår varför nyanlända inte bara flyttar till hippare kvarter, men det är sorgligt att se hur dumma socialdemokrater är beredda att göra sig för att slippa tala om segregation som en klassfråga…

Visst behöver många områden bli mer blandade. Så låt oss storsatsa på billiga hyresrätter i de rika kvarter som är minst lika segregerade, i stället för att tvinga bort dem som inte har någon annanstans att ta vägen. Den som riktar rivningskulorna mot de fattigas hem visar också var den har sin lojalitet.

Leonidas Aretakis, ledare i Flamman.