Som många andra har jag häpnat över att de borgerliga partierna mitt under pågående kris ropat efter mer av skattesänkningar. Om det är något som krisen fläkt upp till allmän beskådan är det ju den stora resursbristen i den skattefinansierade offentlig sektorn. Att nu vilja sänka skatter är ett uttryck för en inövad, doktrinär hållning.
Verkligheten har förändrats. Skattesänkarideologin hos borgerligheten, inklusive Centerpartiet, består. Än värre i bygget av denna nya politiska mitt är att det tydligen fått Löfven att överge motviljan mot skattesänkningar. I en intervju nyligen öppnade Löfven för sänkta inkomstskatter. Rubriken i exempelvis Dagens industri löd: “Löfven svänger om skattesänkningar: ‘Vanligt folk ska kunna konsumera’.” Han säger sig nu ha en “pragmatisk inställning till skatter”. Och när han sa det där häpnade jag – och många med mig – lika mycket som inför borgerlighetens faktaresistenta skattesänkarfilosofi.
Nej, det verkligt historiska vi bevittnar denna höst tycks än så länge alltså vara följande: Socialdemokratin har ännu en gång missat en historisk chans att lägga åtminstone några hörnstenar till en socialdemokratisk, agendasättande offensiv…
Att S ser ut att missa den chansen även nu är direkt deprimerande. Löfven och andra i S-ledningen hade kunnat ägna hela sommaren och denna tidiga höst åt att deklarera följande: Krisen har visat att det nu som behövs är mer av klassisk fördelningspolitik, en starkare stat och offentlig sektor – och därmed sätta press på de borgerliga samarbetspartierna. Det hade kunnat skapa en ny idépolitisk övervåning i svensk politik. Men tillfället greps inte.
Det som istället ser att nu ske är att en ny mittenpolitik skapas där det framför allt är socialdemokratin som får betala ett ideologiskt pris och säkerligen också ett pris i förlorade väljare. Svensk politik går mot att reduceras till en konflikt mellan konservatism och liberalism. Det är idépolitiskt utfattigt.
Demokratisk socialism och klassisk fördelningspolitisk reformism är inte längre med i ekvationen.
—Göran Greider, ledare i Etc.