Friskolesystemets arkitekt tror inte längre på sin skapelse

De vinstdrivande friskolorna klarar inte av att sätta betyg. Det är ett rätt häpnadsväckande erkännande som Anders Hultin, en av det svenska friskolesystemets arkitekter, gjorde i en debattartikel i Dagens Nyheter häromdagen.

Anders Hultin… var politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet under Bildt-regeringen när friskolesystemet skapades. Utan någon ordentlig statlig utredning, och genom en historiskt tunn proposition. Sen gick Anders Hultin direkt från politiken till att själv grunda en friskola (jodå, vi har haft svängdörrar mellan politiken och välfärdsprofiterandet länge), famösa John Bauer. Ni vet skolkoncernen som gick i konkurs och lämnade eleverna i sticket mitt i terminen.

Anders Hultin grundade Friskolornas riksförbund, han var medgrundare till Kunskapsskolan, och berikar sig idag på det svenska skolsystemet genom Watma Education AB, som bland annat driver Fria Läroverken och grundskolorna som kallas Nordic International School.

Anders Hultin (beskrivs) som en spindel i nätet i den gränslösa gegga av tidigare politiker och ägare av skolkoncerner som även landets statsminister Ulf Kristersson ingår i. Liksom, som bekant, friskoleministern, förlåt, skolministern Lotta Edholm.

Nu 30 år efter, och ingen vet hur många miljoner i vinstuttag, skriver Hultin att det “finns goda skäl att genomföra förändringar av friskolereformerna från 1990-talet.” Really?

Ett av många problem med Sveriges dysfunktionella skolsystem är de grasserande glädjebetygen. Det beror på att betygen är både konkurrensmedel och myndighetsutövning samtidigt. Det är ett inbyggt systemfel. Forskarna har kunnat mäta betygsfusket länge, och på senare tid har det kommit allt mer absurda exempel.

På Campus Manilla fick ofattbara 84 procent av eleverna högre betyg i matematik än de fått på det nationella provet. Just detta fall verkar ha blivit droppen för rektorn för Handelshögskolan, Lars Strannegård. En icke obetydlig andel av studenterna på Handelshögskolan kommer just från skolor som Campus Manilla…

Det går helt enkelt inte att lita på betygen längre. De vinstdrivande friskolorna klarar inte av att sätta betyg. Anders Hultin himself erkänner att Handelshögskolan har rätt. “Betygsinflation skulle till exempel kunna elimineras genom att universitet och högskolor svarar för examinationen som ett inträdesprov…”

Att införa inträdesprov till universitet och högskolor skulle inte bara vara dyrt. Det skulle vara förödande för hela skolsystemet, som skulle behöva fokusera på att förbereda eleverna för ett enstaka provtillfälle. Snacka om att rigga skolan för meningslös korvstoppning.

Det vore bättre att avskaffa vinstjakten i skolan. Nu när inte ens systemets arkitekt tror på det längre.

Lisa Pelling, ledare i Dagens Arena.