Varje lördag, i tre år, har Malåborna demonstrerat för en humanare flyktingpolitik

 Allt började med att Malåbon Wahid Sharafi från Afghanistan skulle utvisas och många kände ett behov att demonstrera mot beslutet. Det ledde till att Team W bildades och sedan engagerade sig med den nationella gruppen ”Nu är det nog”.

Genom bland annat svarta paraplyer uppmärksammar nätverket det afghanska folkets villkor, både i Afghanistan och de som lever som flyktingar i Sverige, och demonstranterna finns på ett flertal platser i hela landet…

För demonstranterna i Malå har det fortsatt sedan maj 2021. Varje lördag, oavsett väder och vind, har de demonstrerat för en humanare flyktingpolitik. Och nu har de gjort det i tre års tid. Det är beundransvärt.

Tre år är en lång tid. Tre år är en lång tid att demonstrera varje vecka men det är ännu längre för dem som fått ett utvisningsbeslut i Sverige, men inte har något land som vill ta emot dem. Hur ska man kunna skapa sig en vardag om man hela tiden väntar på en enkelbiljett till sitt hemland? Kommer det ta ett år? En månad? Eller en dag?…

Malå (har) blivit lite av en central plats för rörelsen ”Nu är det nog”. Trots Malås ringa storlek som kommun samlar de många engagerade…

Ungefär samtidigt som ”Team W” i Malå uppmärksammar sitt treårsjubileum klubbar EU igenom den asylpakt som debatterats under ett drygt decennium. Den pakt som anklagats för att underminera asylrätten, leda till överbefolkade läger och vara integritetskränkande. Nu ska pakten tas i ministerrådet innan den kan träda kraft.

Den innebär att samma regler ska gälla i hela EU och alla medlemsländer och vid flyktingkriser ska alla länder ha ett ansvar att bidra. Antingen med mottagande, eller med pengar och personal.

Den lagstiftning som engagerade Malåbor demonstrerar mot i dag, har sin början i flyktingkrisen 2015. Sveriges striktare migrationspolitik, inte minst i de tillfälliga uppehållstillstånden, beskrevs då som ett ”nödvändigt ont” då de menade att andra EU-länder inte tog sitt ansvar att ta emot flyktingar, och Sverige, sett till sin storlek tog emot oproportionerligt många.

Efter det var Sverige drivande i att få till den migrationspakt som nu röstas igenom, nio år senare. Efter att själva i princip stängt gränserna, vill säga, genom att minska flyktinginvandringen till EU:s miniminivå.

Det har varit nio år som vänt både svensk och internationell flyktingpolitik på ända, och ställt många frågor på sin spets. Inte minst i fråga om människovärde kontra lagstiftning, där det senare vägt över. Allt för mycket.

-Linda Westerlind, ledare i Folkbladet i Västerbotten

Läs mer https://www.folkbladet.nu/2024-05-14/malabornas-engagemang-for-en-generos-flyktingpolitik-ar-beundransvart-f9288