Varför får inte Palestina samma stöd som Ukraina har fått?

Minns ni när Ryssland invaderade Ukraina? Minns ni flaggorna som sattes upp överallt, insamlingarna, vapenleveranserna, de gratis bussresorna för alla med ukrainskt pass, frimärkena som stämplades med Help Ukraine?

Både stat och kapital ställde sig på Ukrainas sida i en samfälld yttring som förmodligen saknar motstycke i modern tid. Inte bara det: EU och Sverige införde sanktioner mot ryska företag, ryska sajter blockerades, universitet fick avbryta alla samarbeten med ryska forskare, import- och exportförbud infördes på ryska varor och Postnord införde ett förbud mot att skicka brev till och från Ryssland…

Det här, fick vi höra, var av omtanke om Ukrainas folk – ordet ”solidaritet” användes ofta, till och med av borgerliga politiker… Samtliga partiledare hotade även med att bojkotta Nobelmiddagen om den ryska ambassadören närvarade. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar förklarade att hon ”inte kommer delta i Nobelfestligheter med en representant för den ryska regimen samtidigt som bomberna faller över Ukraina”.

I Ukraina har 545 barn hittills dödats under arton månaders krig, av 10 000 totalt civila döda. Det är fruktansvärda siffror: 545 döda barn.

Men låt oss nu tala om vad som händer i Gaza, Palestina. Där har mellan 5000 och 8800 barn dödats under knappt tre månaders israeliskt bombardemang, av totalt någonstans mellan 20 000 och 30 000 civila döda.

Hälften av bomberna har varit icke målstyrda, ”dumma” bomber, enligt en rapport från USA:s säkerhetstjänst, därav det stora antalet civila dödsfall. Ett sådant massivt bombardemang har inte setts sedan Vietnamkriget…

Men ingen partiledare bojkottade Nobelmiddagen för att den israeliske ambassadören närvarade. Plötsligt var det tydligen acceptabelt att festa trots att bomberna föll. Inte heller har vi sett stat och kapital skylta med palestinska flaggor, sanktionera israeliska produkter, blockera deras brev och sajter. Tvärtom – man har inte lyft ett finger. Man fortsätter handla med Israel och bjuda in dem till Melodifestivalen. Vår regering har till och med in i det sista försvarat bombardemanget och motsatt sig en vapenvila…

Att de här två krigen kommer så nära inpå varandra, och att västvärldens reaktion är så diametralt motsatt trots att Israels krig mot Palestina är så oerhört mycket brutalare och har skördat så många fler civila offer på kort tid, har öppnat ögonen på inte minst unga generationer. De frågar var det verkligen omtanke om Ukrainas folk som låg bakom det förbehållslösa stödet? Varför, i så fall, räknas inte Palestinas folk? Var det inte snarare ett strategiskt inlemmande i det västimperialistiska projektet och dess maffia – Nato?

Kajsa Ekis Ekman, opinionsartikel i Dala-Demokraten

Läs mer https://www.dalademokraten.se/2023-12-31/palestina-ritar-om-varldskartan