Våra järnvägar ska inte drivas av affärsnytta

Liksom den skandalöst nedmonterade och bolagiserade Posten är järnvägen en viktig samhällsservice – infrastruktur som ska vara tillgänglig och pålitlig för alla medborgare. Kommer någon ihåg de gamla talesätten som stod för snabbhet och säkerhet: ”det går som tåget!” eller ”det kommer som ett brev på posten”? De låter helt absurda i dag. Unga människor torde stå som fågelholkar.

Europas järnvägar borde, till skillnad från exempelvis flyktingfrågan, vara en rätt okontroversiell fråga som EU ska kunna enas kring. Så hur kan det passera 30 år utan att något händer?

Varför har inte Bryssel för länge sedan bestämt att gå över till enhetliga spårvidder, växel-, el- och signalsystem? Svaret finns i artikeln: ”Järnvägsföretagen har varit ovilliga att investera på grund av de kostnader det medför och bristen på egen affärsnytta”.  https://www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-varfor-ar-det-sa-svart-att-aka-tag-genom-europa/

Antarktis ska koka och jordytan brännas till en skorpa innan ett vinstdrivande företag frivilligt går med på att avstå från affärsnytta, eller vinst.

Vad är kolossen EU – detta ”fredsprojekt” – egentligen till för om man inte ens kan enas om tågtrafiken så att Europas miljö får en chans? Det har varit ett 30 år långt tjafsande om signalsystem. Under tiden har det blivit dyrare, mer tidskrävande och krångligare – för att inte säga omöjligt – att ens beställa en biljett för en tågresa till kontinenten.

Vi kan inte bygga om Europas järnvägar på ett kick, men vi kan börja på hemmaplan. Våra järnvägar ska inte drivas av affärsnytta. Vi måste likt britterna, esterna och schweizarna börja med att kräva ett återförstatligande av järnvägen så att vi medborgare kan återta kontrollen som vi så aningslöst lämnat ifrån oss. Eller åtminstone ha en chans till kontroll, via våra politiker.

I Sverige insåg man redan 1854 att marknaden var oduglig när det gällde att bygga järnvägsnät över hela landet, så staten tog över efter dessa ”gammalliberaler” (som de kallades). Nu, 150 år senare, har ”nyliberalerna” (som de nu kallas) förvandlat ”hela folkets järnväg” till hackebiff.  Vi måste få större och bättre möjligheter till att kunna resa fossilfritt och bekvämt – både i Sverige och ute på kontinenten.

-Eva Dozzi, insändare i Dagens Nyheter