Vänsterpartiet växer och Socialdemokratin tappar

Januaripartierna räknade fel. Det är därför politiken i Sverige är så instabil och konfliktfylld. De som förlorar mest på denna situation är Socialdemokraterna. De fick ministerposterna i utbyte mot att driva igenom Centerpartiets marknadsliberala politik. Partiet försöker införa marknadshyror och sämre anställningstrygghet i strid med sina egna vallöften och väljares åsikter.

Samtidigt är det ingen hemlighet att detta styre hela tiden var Löfvens önskedröm, att få styra med “mittenpartier”, hänga av vänstern och spräcka borgerligheten. För en socialdemokrati som har makten som överordnad idé och inte vill bråka med storföretag och höginkomsttagare verkade priset vara värt att betala. Men nu framstår priset för många inom partiet som allt för högt. Vänstern växer och Socialdemokraterna tappar.

Politik är en krass bransch. Jag är inte förvånad att Socialdemokraterna gick med på att klippa de band till Vänsterpartiet som skapats genom fyra år av framgångsrikt budgetsamarbete. Men frågan är om de inte räknade fel även då. När januaripartierna måste samarbeta med andra partier för att få igenom beslut så får de nu bara vända sig högerut enligt sitt eget avtal. Det ökar knappast möjligheten att få igenom socialdemokratisk politik…

Denna nya uppdelning lär ha kommit för att stanna. I Sverige understryks allvaret av att såväl moderater som kristdemokrater allt mer börjat låta som och anpassa sig till världsbilden hos de öppet rasistiska Sverigedemokraterna. Borgerligheten delas mellan de som anpassar sig till auktoritära och rasistiska krafter för att nå makten, och de som vägrar att göra det. Vi ser ett nytt politiskt landskap växa fram i flera länder inklusive Sverige.

I Norden finns olika exempel på hur de nya allianserna kan fungera… Sverige är undantaget. Här vägrade centerpartister och liberaler att samarbeta med Vänsterpartiet. Istället gjorde de mandatkalkylen att de skulle få igenom mer av sin högerinriktade ekonomiska politik genom att utesluta vänstern och istället bara samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen. Det går inget vidare nu, det går antagligen inte alls efter nästa val.

—Jonas Sjöstedt, kolumnist i Dagens Arena.