Väljarna vill beskatta de rika

Allt fler miljardärer, men ingen debatt om att minska klyftorna. Sverige utmärker sig på båda dessa punkter. Varför har vi ingen stor, het debatt om folkhemmets förvandling? Att vi på några år fått 542 miljardärer, medan fattiga svenskar oavbrutet tappar mark ekonomiskt. I ekonomijournalisten Andreas Cervenkas lysande bok “Girig-Sverige” kartläggs i detalj hur våra förmögenheter relativt sett ökat snabbare än de i USA.

Det är ingen slump att skattetrycket sänkts för de rikaste i Sverige. Det var politiska beslut när fastighetsskatten, gåvoskatten, förmögenhetsskatten och arvsskatten slopades och skattefria besparingsmöjligheter infördes för dem med kapitalinkomster.

Sammantaget har staten på 25 år tappat skatteinkomster på uppskattningsvis 400 miljarder. Detta samtidigt som vanliga löntagare relativt sett beskattas hårdare och viktiga varor som mat och bensin nu i raketfart blivit dyrare.

Varför blir det ingen revolt i spåren av de växande klyftorna?…

Regeringen har sagt nej till en ny fastighetsskatt, men en majoritet av de tillfrågade vill enligt Novus ha en progressiv sådan. Häften kan tänka sig att beskatta fastigheter som är värda mer än 15 miljoner.

För ett år sedan dömde en rasande finansmarknad ut regeringens idé om att beskatta ISK-sparande. Nu har Novus frågat vad folk tycker om att beskatta konton på över 10 miljoner. 44 procent tycker det är ett bra förslag, medan bara en fjärdedel motsätter sig tanken.

Kontroversiellt i valrörelsen är också regeringens förslag om tillägg till garantipensionen. En majoritet av de tillfrågade väljarna gillar det hela. Trots att centern gått emot förslaget kan 76 procent av de tillfrågade centerpartisterna ändå tänka sig det.

Hur ska Katalys politik kunna genomföras med det skakiga regeringsunderlag som socialdemokraterna har idag? Tankesmedjans strategi bygger på att allt fler väljare tröttnat på de borgerligas avregleringar, privatiseringar och skattesänkningar. Vi ser det i att allt fler väljare enligt Katalys mätningar kan tänka sig att beskatta de rika hårdare än idag.

Då skulle – tror man – också centern med S, V och MP kunna skapa en majoritet. Men är det möjligt? Centerpartiet har ju fram till nu bekrigat varje form av kompromiss med vänsterpartiet.

Björn Elmbrant, ledare i Dagens Arena.