Underbemanningen inom äldrevården har blivit allt värre

Jag brukar ofta jämföra äldrevården med ett dagis där ”barnen” väger mellan 50 och 130 kilo. De har i många fall samma kognitiva förmåga, och ska ha samma omvårdnad och uppmärksamhet som barn. Blöjor ska bytas, munnar ska mättas och konflikter ska stävjas.

Utöver medicinering ska jag också sköta städ, tvätt och disk, förbereda inför frukost, lunch, middag och fika, dokumentation, omvårdnad och det kanske mest viktiga: vara närvarande och stötta de boende.

Denna morgon ska alltså tio personer ha rena kläder, ny blöja, nyborstade tänder, insmorda kroppar och fått sina mediciner. Och allt detta ska helst ske innan klockan 09.00.

Är man två personer för denna uppgift så går det med nöd och näppe. Om allt går som planerat, om ingen kissat på sig eller är särskilt orolig, så kanske jag till och med har tid att sitta med under frukosten och umgås med gamlingarna…

Jag har hellre fler arbetsuppgifter än inga alls. Men det kommer till en punkt då uppgifterna anhopas så till den milda grad att jag inte ens hinner avsluta det jag håller på med innan nästa eld måste släckas. Denna stress smittar också av sig på gamlingarna, så man måste gör sitt yttersta för att trycka tillbaka allt.

Coronakomissionen menade att ”luften gick ur” äldrevården under pandemin. I något slags desperat rop på hjälp trodde jag verkligen att samhället skulle få upp ögonen för underbemanningen inom denna sektor, men som med så mycket annat skedde ingenting.

Nu har situationen snarare förvärrats. Inflationen gör att många bra och vettiga arbetskamrater slutar. Alla vill inte byta jobb, men de som slutar säger att de måste. Ingångslönen för en undersköterska i Örebro kommun ligger på cirka 22.000, före skatt. För vårdbiträden är den strax över 19.000 kronor. Försök att skrapa ihop till ett värdigt liv under dessa premisser.

Personalflykten gör att vi måste ta in nya vikarier som inte får dela mediciner. Vilket är helt förståeligt. Har man inte någon vårdutbildning så krävs det att man blir varm i fötterna. Jag har själv varit där.

Om grundbemanningen bara varit bättre hade vi löst problemet inom arbetsgruppen på ett mer solidariskt sätt. Nu uppstår det istället irritation mellan den fasta personalen och vikarierna som inte kan eller får dela mediciner.

Det finns såklart en strukturell förklaring till denna underbemanning under kvällar och helger: personal kostar pengar, speciellt ob-ersättningen (som egentligen är skrattretande låg – tack, Kommunal).

-Erling Bronsberg, Vårdbiträde, inlägg på arbetarbloggen

Läs mer https://www.arbetarbloggen.se/2024/04/28/849/