Tjäna pengar medans du sover? Bli hyresvärd!

Frågan om marknadshyror handlar om makt och pengar. Och att både makt och pengar förflyttas från vanligt folk till redan rika.

Det finns inga gratisluncher brukar det heta. Men att äga en hyresfastighet återkommer ständigt som tips på såväl internationella som svenska investerarsajter, när det kommer till hur man skaffar sig en så kallad passiv inkomst.

Alltså en inkomst som kräver en del startarbete, men sedan rullar på av sig själv. En regelbunden inkomst med minimal arbetsinsats. En pengamaskin. Sajten rikakvinnor.se tipsar exempelvis om investeringar i hyresrättsfastigheter i USA som en bra källa till passiv och kontinuerlig inkomst på grund av ett fördelaktigt regelverk…

Drömmen om att tjäna stora pengar när man sover kommer allt närmare med marknadshyror. Att förvalta en fastighet blir inte dyrare bara för att området blivit populärare och hyrorna därmed kan höjas. Det enda som händer är att vinsten ökar. Mer pengar rullar in, utan att mer arbete har lagts ned…

Det finns ett ord för detta inom ekonomin. Oförtjänt inkomst. Alltså inkomster som inte kommer sig av att man producerar något, förbättrar sin produkt eller ökar sin produktivitet. Utan som bara kommer sig av en värdestegring eller genom monopol eller begränsad tillgång. En oförtjänt inkomst.

I slutändan handlar frågan också om makt. När hyror istället för att kollektivförhandlas med representanter för hyresgästerna kan sättas av hyresvärdar på en marknad, har makt och inflytande tagits ifrån oss. Men de maktlösa har också verktyg.

Hyresvärdarna kommer att ha makten, regelverket och lagarna på sin sida. Till sin hjälp kommer de ha Kronofogden och även om det behövs polishandräckning om de behöver vräka hyresgäster som inte längre kan betala för sig.

Annie Hellquist, ledare i Arbetaren.