Timbro bereder vägen för ytterligare ett systemskifte

Stor risk att (nästa systemskifte) blir med vattnet som med skolfastigheter. Det finns en enorm kommunal underhållsskuld i VA- systemet och därmed stora investeringsbehov. Av påstått nästan altruistiska skäl kommer privata intressen erbjuda sig att “hjälpa” kommunerna. Och så skapas nya Batljans.

Det är med den förståelsen man måste läsa Timbros och ungmoderaternas utspel. Vifta inte bort dem som trams. Inga politiska möten är så ödesmättade som dem när skicket på VA-systemet kommer upp i tekniska nämnder runt om i landets kommunhus.

Alla måste ha vatten och vatten måste färdas i ledningar. Alla måste gå i skolan och för att ha lektioner måste man (väl iofs inte om man frågar AcadeMedia) ha skolfastigheter. Garanterad efterfrågan. Säkra pengar…

Det är inte lätt att vara politiker. Väljare förväntar sig att allt ska bli bättre – hela tiden – och att det inte ska kosta nått och var fjärde år ska man försöka bli omvald. Inte så strategiskt att lägga 100 miljoner på nya vattenrör. Sånt förstår före detta politiker.

Vem trodde för 10 år sedan att kommunpolitiker skulle sälja ur skolor, förskolor, äldreboenden, kulturhus och kommunhus till privata samhällsfastighetsbolag? De som idag äger dem! Vem tror idag att VA-systemet kommer att gå samma väg om tio år? Samma personer.

Timbro bereder vägen för ytterligare ett systemskifte. Det är deras jobb och de är himla bra på det. De ska göra allt de kan för att hela tiden skapa nya marknader för näringslivet att växa i…

Det är inte kommunism att vara skeptisk till utvecklingen. Någonstans mellan att staten äger allt och att privata intressen äger allt måste det få finnas positioner där man har en del av det ena och en del av det andra.

Som individ måste man få kunna ändra åsikt om hur man själv ser på de positionerna utan att anklagas för att förespråka den ena extremen eller den andra. Så blev det för mig med konkurrensutsättning av skolan. Jag gick från “för” till “emot”.

Det innebär inte att jag är för att staten tar över tillverkningen av sandaler, kexchoklad eller utförandet av frisörtjänster… Ingen berättade i förväg att nu kommer kommunpolitiker börja sälja ut skolor och förskolor eftersom de inte anser sig vilja eller ha råd att investera själva i förskolor och skolor. Det bara hände. Utan någon egentlig debatt flyttades kostnader till kommande skattebetalare.

Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans på Twitter.