Tidöavtalets spöken

Detta är ingen julsaga, det är en spöklik historia som tog sin början på ett slott. På Tidö slott fick SD extra luft under vingarna av sina kamrater M, L och KD. SD håller benhårt fast vid i sina grundläggande värderingar om intolerans och främlingsfientlighet.

De missar inte en enda chans att visa upp sitt rätta jag väl medvetna om att regeringen på sin höjd kommer att rycka på axlarna. Utan stöd av SD skulle det inte finns någon moderat statsminister.

SD är fortfarande inte som andra partier trots att de gjort stora försök att efterlikna sina Tidö-kamrater. Den nye partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson menar att SD har blivit bättre på att rensa och hålla rasisterna borta. ”Vi har rigorösa kontroller”, säger han.

Finns det något annat parti som måste ha rigorösa kontroller för att hålla rasister, nazister och allehanda mörka krafter borta? Nej, för SD:s politik lockar och drar till sig just dessa grupper.

Tidö-partierna har sådan brist på tillit till varandra att de skrivit in i avtalet ”att de ska uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”. Vilken annan regering genom tiderna har skriftligen försäkrat att de inte ska kasta skit på varandra?

Nu hindrade det i och för sig inte Johan Pehrson från att kalla avtalet en blåbrun sörja. I Tidö-avtalet, som de alla ska hedra, står det att politiken ska hålla armlängds avstånd till kulturen, vilket också framgår av kommunallagen.

Men det är ingenting som faller SD på läppen. Så det senaste ingreppet i den fria kulturen från SD handlar bland annat om luciatågen. ”I traditionen är det en kvinna som är lucia. Ska vi ha ett traditionsenligt firande bör man utgå från de grunderna och inte köra någon plojvariant”, sa Roger Hedlund SD när de stoppade ett luciatåg i Bollnäs där lucian definierade sig som icke-binär…

SD verkar utgå ifrån att det finns något specifikt datum där traditioner av olika slag slogs fast och därefter ska gälla oförändrade. Luciatåget som det ser ut idag såg inte ut på samma dag för 100 år sedan.

Vare sig tomtenissar eller pepparkaksgubbar hade någon plats i de tidiga luciatågen, så nästa uppgift för SD blir väl att utvisa nissarna och gubbarna. Det har gått många spöken genom Europa som vi lyckats tränga tillbaka. Det är en tradition som är värd att efterleva.

-Barbro Engman, ledare i Dala-Demokraten

Läs mer https://www.dalademokraten.se/2022-12-22/snart-utvisar-sd-luciatagens-tomtar-och-pepparkaksgubbar