Tål högern fakta om Hitler?

Ja, det har faktiskt blossat upp en het debatt om Hitler. Tydligen är det nu kontroversiellt att sprida fakta om Nazityskland. “I dag är det årsdagen för Hitlers maktövertagande i Tyskland 1933. Se gärna den här dokumentären om hur det gick till. Denna dag bildade de konservativa och nazistpartiet regering tillsammans, med Hitler som kansler.

De konservativa trodde att de kunde kontrollera honom. Men mindre än två månader senare var demokratin i praktiken avskaffad, och klappjakten på socialdemokrater, fackföreningsledare, judar, homosexuella, romer med fler inleddes”.

Det skrev justitieminister Morgan Johansson (S) under helgen och länkade till SVT-dokumentären “Världens undergång: Hitlers uppgång och fall”. I sak har Johansson rätt. Forumet för levande historia beskriver Hitlers väg till makten på samma sätt: det var på konservativas förslag som Hitler utnämndes till rikskansler.

Johansson skrev i sin tweet alltså inte ett ord om Moderaterna, Sverigedemokraterna eller ens om svensk politik. Ändå var det många till höger som blev förbannade.

Markku Abrahamsson (SD), andra vice ordförande i SD Västerbotten, menade att Johansson skrivit att “oppositionen är nästa Hitler-regim”. Gunnar Hökmark (M), före detta ledamot i Europaparlamentet, skrev att “om Sverige har en justitieminister som systematiskt vill underminera oppositionens legitimitet och samtidigt hävdar att den förbereder eller i sig är ett hot mot Sveriges statsskick har svensk demokrati ett allvarligt problem”.

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, undrade om “S kommer att acceptera ett valnederlag”. Sven Pernils (SD), ersättare i riksdagen, skrev att det “får han säkert förklara inför KU”.

Det vore utmärkt om moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater kallade Morgan Johansson till konstitutionsutskottet och väckte misstroendeförklaring mot honom. Uppmärksamheten kring det skulle förhoppningsvis höja kunskapen om hur Hitler kom till makten, även i deras egna riksdagsgrupper.

Jonas Bergström, ledare i Västerbottens Folkblad.