Sverige måste sluta stötta det hänsynslösa dödandet av palestinier

Vecka efter vecka går vi ut på gatorna för att få den svenska regeringen att trycka på för ett slut på kriget. Men vi demonstrerar, med tilltagande frustration, för döva öron.

Efter terroristattacken den 7 oktober satte Sveriges regering upp fem villkor för sitt stöd av Israels svar:

– Israel har rätt att försvara sig, men den rätten är inte absolut.

– Civila måste skyddas.

– Humanitärt tillträde är fundamentalt.

– Regional eskalering måste undvikas.

– En hållbar fred bygger på en tvåstatslösning.

Så, vad vet vi nu drygt fyra månader senare? Det har visat sig inte finnas någon proportionalitet eller försiktighet i Israels agerande i Gaza. Militären går till direkt attack mot civilbefolkningen och civil infrastruktur. Universitet, skolor och hem är förstörda. Sjukhus har infiltrerats, attackerats och bombats.

Det saknas medicin och utrustning, barn opereras och amputeras utan bedövning. 28 000 palestinier har hittills dödats, 12 300 av dem är barn, uppger det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza.

Amnesty International, Läkare utan gränser, Palestinagrupperna, Unrwa och Unicef – listan med organisationer som har larmat om den humanitära katastrofen i månader kan göras lång. Enligt FN:s särskilda rapportör är det nu hög risk att alla de 335 000 barn under fem år som bor i Gaza kommer att dö av svält. Nödhjälpen som kommer fram är inte tillräcklig….

Det står bortom allt rimligt tvivel att Israel bryter mot fyra av de fem villkor som Sveriges regering satte upp för sitt stöd till landets svar mot Hamas efter terrorattacken den 7 oktober. Det femte, att en hållbar fred ska byggas med en tvåstatslösning, tycks alltmer otänkbar…

Sverige däremot, vi sällar oss till de länder som låter vansinnet i Gaza pågå. Vi fullföljer vårt miljardavtal med Elbit Systems som förser den israeliska militären med vapen. Vi har kvar vår ambassadör i Israel. Sverige fördömer inte israeliska ministrars uttalanden om nya bosättningar och tvångsförflyttningar av palestinier. Det räcker nu.

Den svenska regeringen har redan möjliggjort det ohämmade dödandet av palestinier och bidragit till att en tvåstatslösning snart aldrig kommer att kunna bli möjlig. Om inte regeringen byter strategi och börjar lyssna på alla oss som vecka efter vecka kräver att regeringen agerar för ett slut på lidandet i Gaza, kommer Sverige hamna på fel sida av historien.

-Sofia Jung, debattartikel i Göteborgs-Posten

Läs mer https://www.gp.se/debatt/sverige-maste-sluta-stotta-det-hansynslosa-dodandet-av-palestinier.7367cf8d-0be4-4a67-bf9c-d73c51cd2980