Sverige har blivit ett samhälle utan marginaler

Vad är det för samhälle vi har som ska hantera Corona-epidemin? Jo, ett samhälle utan marginaler…

Poliserna ska bli fler säger politikerna. Men ingen lyfter det faktum att polisen verkar göra ett rätt dåligt arbete med de resurser de har. I Almedalen kan nazister spöa upp hbtq-aktivister med demonstrationstillstånd med hänvisning till en policy att registrera och lagföra. Det råkar vara den mest bekväma linjen för polisen. Att konfrontera demokratins fiender och därmed försvara demokraters demonstrationsrätt hade varit jobbigare…

Det är ljudet av denna slappa byråkrati jag hör i inslagen om Corona-viruset. Politiker och statstjänstemän som likt politbyråns utsända vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 säger att det inte är någon fara. En pandemi har vi förmodligen otillräcklig kapacitet att ta hand om.

Om de första dödsfallen kommer i Sverige lär vi få en debatt om statens ansvar. Då tycker jag vi ska kräva att alla Milton Friedman-entusiaster kliver fram och berätta varför vi skulle montera ner staten. Vi bör låta vår tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt förklara värdet av den minskade offentliga sektor han förverkligade när han sänkte skatterna med 140 miljarder per år.

Han valde att dränera statens grundfunktioner för att istället renovera och städa kök hos välbärgade människor. Vi behöver höra hans ord igen i den avgnagda statens rike för att förstå hur vi hamnat här och varför vi måste sluta sänka skatten och montera ner samhället.

-Daniel Suhonen, ledare i Aftonbladet