Sverige – en marionettdocka för den turkiska regimen

I söndags sände SVT dokumentären “Processen” där två svenska utrikesministrar – Ann Linde och Tobias Billström – fritt och utan motfrågor fick berätta om den svenska Natoprocessen. Ingen kritiker till den svenska ansökan eller till kompromisserna med Turkiet fick komma till tals.

Att lyssna på de svenska utrikesministrarna var nästan som att läsa turkisk regimmedia. Linde berättade att president Erdoğan hade rätt om att Turkiet var terrordrabbat och att omvärlden inte har tagit detta på allvar. Det hon inte berättade var att de största terrorattackerna med flest civila dödsoffer kan knytas till islamistgrupper som IS, vilka tidigare har fått stöd av regimen i Ankara.

Linde var nöjd med alla formuleringarna i avtalet med Erdoğan – även att frihetskämparna i YPG och YPJ-PYD omnämndes som terrorister trots att de inte var terrorklassade. Det är samma Ann Linde som tidigare sökte fototillfällen med PYD-ledaren Ilham Ahmad, kallade henne för “sin vän” och uttryckte solidaritet med kurdernas kamp för frihet och mot Daesh/IS.

När jag satt i riksdagen kontaktade Linde till och med Ahmad för få hennes hjälp att övertala mig att rösta med Socialdemokraterna i kammaren. Varför tvingades inte Linde svara på frågor om på vilket sätt som Iham Ahmad plötsligt har blivit en terrorist? Men Billström är så angelägen att förklara att Erdoğan har rätt i sin kritik mot Sverige att sanningen inte spelar någon roll.

Jag blev själv omnämnd i dokumentären. Här beskrivs jag, i Billströms ord, som ett “bagage” och som före detta “kurdisk gerillasoldat”. Tittarna ges felaktigt intrycket att jag skulle ha stridit för några av de organisationer som har nämnts i förhandlingarna med Erdoğan…

Det är pinsamt att ett land som Sverige böjer sig för den islamistiska despoten Erdoğan och demoniserar kurder i samband med Natoförhandlingarna. Det var tack vare kurderna som vi svenskar och andra européer kan gå på konserter utan att vara rädda för Daesh/IS terrorattacker.

Sverige har blivit en marionettdocka för den turkiska regimen. Varken statsministern eller oppositionsledaren vågar kritisera när turkisk polis massfängslar oppositionspolitiker och angriper pridetåg i Istanbul. I stället måste Sverige ständigt ha stränga utvecklingssamtal med Putins närmaste allierade i militäralliansen.

Sveriges Nato-förhandlingar är en viktig politisk process som förtjänar att granskas kritiskt och nyanserat. SVT:s dokumentär gör inte det. Istället får två utrikesministrar stå helt oemotsagda.

Amineh Kakabaveh, debattartikel i Expressen.