Svensken är lurad. Det är ganska tydligt

Genomgången av Ica-handlarnas vinster som Arbetarbladet gjort är irriterande läsning. Miljonerna har forsat in, samtidigt som svenskarna blivit fattigare. Vilket vi blivit bland annat på grund av prishöjningar på mat som drivit på inflationen…

Klart att det är provocerande. Inte minst när det förkunnades när matfrågan var som allra störst från bland annat Ica att prishöjningar var nödvändiga eftersom även de stackars matjättarna Axfood, Ica och Coop minsann påverkats av de stigande kostnaderna.

Det är ju inte riktigt sant ser man tydligt i Arbetarbladets granskning. I flera fall har man gjort mångmiljonvinster, vilket betyder att prishöjningarna skett för att hålla uppe vinstmarginalen. Inte för att hålla verksamheten från konkursens brant. De blir rikare varje gång du handlar mat. Du blir fattigare.

Allt fler svenskar svettas dessutom med att få sin ekonomi att gå ihop och klara av att betala sina banklån efter Riksbankens räntehöjningar. Och då har arbetslösheten ännu inte slagit fullt ut. Den som alltid kommer i samband med en konjunkturnedgång.

Under nästa år spås lågkonjunkturen bli ännu djupare. Enligt Konjunkturinstitutet kan vi inte förvänta oss en konjunktur i balans förrän 2026. Det är med andra ord oceaner av tid mellan svensken och en ljusare ekonomi…

Samtidigt som svenskarna försöker få ekonomin att gå ihop och lider vid varje besked från Riksbanken om räntehöjning, har andra anledning att fira dem med champagne. För bankerna är varje räntehöjning Riksbanken gör en anledning till personalfest.

Handelsbanken och Nordea visar exempelvis lysande resultat under 2023 års tredje kvartal. Handelsbanken gör rekordresultat. Det är långt från den vanlige svenskens vardag, hon som betalar bankfesten och står för Ica-handlarnas vinster.

Svensken är lurad. Det är ganska tydligt. Vi gnetar på hos otacksamma arbetsgivare som duktigt bidrar till att pressa ner inflationen genom att inte höja våra löner anständigt, betalar bolånen lydigt i tid till banker som slår rekord och köper mat hos handlare som gör miljoner i vinst, genom att driva på inflationen med sina prishöjningar.

Och samtidigt sänker regeringen skatten mest för de rikaste, höjer taket på städbidraget så att miljardärerna kan göra ännu mer avdrag för att få 30-miljonersvillan städad. Och vi är ett för fogligt folk för att göra uppror. Uppenbarligen.

Men det är ändå märkligt att det här bara kan fortsätta. Kanske är svensken nu bara för fattig och för utarbetad för att orka göra motstånd.

Jenny Wennberg, ledare i Arbetarbladet.