Svenska medier tiger när Assange hotas att bli deporterad till USA

Snart faller domen mot Julian Assange. Om brittisk domstol avgör att det var spioneri när han avslöjade de grövsta krigsbrotten sedan andra världskriget kan han komma att utlämnas till USA och där dömas till 170 års fängelse. Det känns surrealistiskt men är fullt realistiskt i vår tid att den som avslöjat sanningar om två av våra största krig ska få livstids fängelse, medan de som startat och organiserat dessa krig går fria.

Wikileaks, Julian Assanges visselblåsarorganisation, gjorde bruk av den informationsfrihet som fria samhällen vilar på… Vi minns videon när soldater från en helikopter skrattande sköt prick på civila på en gata i Bagdad 2007. Den gick stick i stäv med den officiella bilden av en humanitär mission och i visade att även moderna krig är orgier i blod, övergrepp och godtyckligt dödande.

Man publicerade också en rad pikanta dokument från krigens periferi, som bland annat visade hur S-regeringen 2004 bad USA om PR-stöd för att sälja in vår krigsinsats i Afghanistan till svenska folket. All intressant journalistik bygger på läckor och Wikileaks avslöjanden om krigsförbrytelserna i Irak och Afghanistan är den största läcka som öppnats under ett pågående krig…

Stora svenska mediehus gjorde nyheter av många av de läckta uppgifterna och dokumenten. Men när USA hämtat sig och slog tillbaka sommaren 2010, började svenska medier i stället föredra Pentagons vinkel: att oskyldiga riskerade att dö till följd av att militära hemligheter läckte ut…

Om Julian Assange deporteras vore det en tjänst till alla de regimer som vill tysta kritisk journalistik. Därför har till exempel Amnesty, FN:s tortyrexpert och journalistikonen Günter Wallraff protesterat.

Men i Sverige ligger regeringar och partier lågt. Den svenska pressen och till och med Publicistklubben, som främst av alla bör slå vakt om publicistisk frihet, tiger när Assange hotas av utlämning till den makt vars övergrepp han avslöjat. Om Dreyfusaffären för mer än 100 år sedan blev en historisk seger för den fria pressen, kan Assangeaffären bli ett historiskt nederlag. I bägge fallen handlar det om falska spionanklagelser.

—Gösta Hultén, opinionsartikel i Flamman.