Det är inte lätt att ha med den artificiella intelligensen att göra. Den är ju så korkad…
Det blev mycket ståhej när den artificiella intelligensen lyckades slå världsmästaren i brädspelet go. Robotarna erövrar världen och gör oss överflödiga, hette det…
Men världen utanför brädspelets regelverk är mättad med små och stora saker som den artificiella intelligensen inte klarar av, påpekar antropologen Mary Gray och dataexperten Siddhart Suri i boken Ghost work. Automatiseringen når aldrig ända fram. Det är alltid en bit kvar, “the last mile of automation”.
Människor lär upp maskinerna. Bilddatabasen Imagenet hjälper den artificiella intelligensen att känna igen flaggstänger, fiskmåsar och annat som fladdrar förbi i cyberrymden. Människor har manuellt granskat bild efter bild i databasen och taggat dem. Tre miljoner bilder krävde insatser från 49 ?000 nätarbetare i 167 länder. Människorna som bistår maskinerna är osynliga för oss. De är “spökarbetare”, sifferkoder hos Amazons Mechanical turk och andra sajter som på löpande band förmedlar beställningar av digitala tjänster…
Nätarbetarna har inga anställningskontrakt, inga försäkringar och inga reglerade arbetstider. De vakar vid datorn för att knipa de “human intelligence tasks” som i en blinkning poppar upp på tiotusentals skärmar runtom i världen. Uppdraget kan vara att redigera en text, uppdatera länkar på en hemsida – eller rensa kukbilder och barnpornografi ur de sociala medierna.
Betalningen är genom den gränslösa konkurrensen nedpressad till ett minimum, och monopolisten som äger den digitala plattformen tar en femtedel av intäkterna. Beställaren kan godtyckligt underkänna det utförda arbetet och vägra att betala ut lönen.
20 miljoner amerikaner tog tillfälliga jobb distribuerade via de digitala kanalerna 2016. Då räknas allt från spökarbetet på nätet till taxijobbet för Uber. Andelen som hankar sig fram som gigarbetare, frilansare eller uthyrda via bemanningsbolag har växt från 10 till 16 procent i USA på tio år. Det utgör hela nettotillväxten av sysselsättningen. Mer än ett århundrade av vunna rättigheter, allt från 40-timmarsvecka till sjukvårdsförsäkringar och arbetarskydd, försvinner i processen…
“Från mörkret stiga vi mot ljuset”, sjöng proletärerna under 1900-talet. Nu är de på nytt osynliga som klass också för sig själva. Så länge det varar kan spökarbetet breda ut sig.
-Mikael Nyberg, skriver om a boken Ghost work på Aftonbladet kultursida