När partiföreträdare (för Miljöpartiet) i helgen samlades i Karlstad för valupptakt var det med toppbetyg i Naturskyddsföreningens och WWF:s rankning av riksdagspartiernas miljö- och klimatpolitik i ryggen. Kanske myser man självbelåtet åt att känna att man fått bekräftat att man företräder “rätt” politik. Att populistpartierna som lovar billig bensin är de som har fel och att väljarna som sviker helt enkelt inte fattar bättre…
Åker Miljöpartiet ur riksdagen i höst får SD en avgörande påverkan på regeringspolitiken. Utan Miljöpartiet över fyra procent, kommer Magdalena Anderssons Socialdemokraterna inte ha en chans att kunna regera. Utan Miljöpartiet över fyra procent står vi inför minst fyra år med en blåbrun regering.
Så varför, ÅH VARFÖR, är miljöpartisterna så kassa på att opinionsbilda? I alla fall om det handlar om opinionsbildning som slutar med att de som lyssnar vill lägga en röst på dem och inte den sortens opinionsbildning som bara säkrar sympatisörer till andra partier?
Förmodligen är det i väljarnas ögon inte ens fel på politiken partiet driver på riksnivå. Det finns lätt fyra procent av väljarna som ser klimatet som den enda väsentliga frågan att driva politik kring. Det finns lätt fyra procent av väljarna som är övertygade om att ett parti som prioriterar klimatfrågor behövs i riksdagen. Så hur når MP dessa? Vad är egentligen strategin?
Ett jätteproblem är Stockholms kommun, där MP valt att bilda majoritet med högern och de senaste åren bland annat röstat för att sälja ut kommunala skolor till underpris till vinstdrivande skolkoncerner. Och när väljarna som röstat på MP ber dem förklara varför de agerar som de gör kommer inget svar…
Miljöpartiet i Stockholms kommun har varit ett röstlokomotiv i tidigare riksdagsval. Visst, de backade drastiskt redan i förra valet – men låg ändå på närmare åtta procents väljarstöd 2018, långt över det nationella valresultatet. Var sjätte röst på partiet kom därifrån. Efter att ha slutit upp bakom högerpartierna är det svårt att se hur det skulle hålla i sig i årets val…
Ska partiet ha en reell chans i september bör man fråga sig om samma beslut inte sedan länge varit motiverat i regioner och kommuner där man under mandatperioden ingått i ett högerstyre. Sista striden är nu!
—Susanne Sjöstedt, ledare i Folkbladet i Västerbotten.