År 2024 höjs inkomstpensionen med 1 procent. Samtidigt höjs garantipensionen med mer än 9. Det beror på att inkomstpensionen är tänkt att följa inkomstutvecklingen i samhället medan garantipensionen drar vinstlotten genom att i stället följa prisutvecklingen – och inflationen hjälper nu att dra upp garantipensionärernas pensioner med långt mer än för de vanliga inkomstpensionärerna.
Sett till pensionen lönar det sig alltså allt sämre att jobba, speciellt om du inte tjänar så mycket. Går du i pension med en lön under 35 000 kronor kan du numer räkna med en pension som är sämre – eller i alla fall nära på – än om du inte jobbat alls!
Kommunal konstaterade redan i ett utspel för några år sedan att inte ens 45 års heltidsarbete med en genomsnittlig kommunalarbetarlön ger en pension att leva på! Den är så låg att den till och med måste kompletteras med en liten del garantipension.
Så lite tjänar vissa i dag på sitt heltidsjobb. Så lite kommer vissa fortsätta tjäna på sitt heltidsjobb.
SPF Seniorerna konstaterade detsamma i en ny rapport häromveckan: Det lönar sig för dåligt att jobba.
Sitter man som 55-årig undersköterska i Hagfors, anställd på deltid med delade turer och alldeles för mycket helgjobb för att det ska kännas helt ok, varför fortsätta sätta på larmet på väckarklockan varje morgon?
Det kan inte finnas någon som tar del av dessa uppgifter och inte blir förbannad…
– Nästa år kommer 55–60 procent av pensionärerna att få garantipension. Man kan ju fråga sig om vi fortfarande har ett inkomstbaserat pensionssystem, kommenterar Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, rapporten.
Pensionärsorganisationen konstaterar att dagens utveckling där det alltmer saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivå hotar tilliten till pensionssystemet.
De har förstås helt rätt. Även i att den förra S-regeringen bidragit till utvecklingen genom att ha höjt bostadstillägget flera gånger – och tillsammans med V och MP rekordhöjde garantipensionen 2022 med långt mer än inkomstpensionärerna fick.
Men problemet är ju inte att garantipensionärerna får för mycket, Sverige ska inte ha fattigpensionärer som inte kan äta sig mätta sista veckan före pensionsutbetalningen alldeles oavsett hur mycket de jobbat i sitt liv. Problemet är att inkomstpensionärerna får för lite.
-Susanne Sjöstedt, ledare i Värmlands Folkblad