Renovräkningarna måste stoppas

Standardhöjning innebär att en hyresvärd inte bara lagar det som är trasigt, utan även passar på att höja lägenhetens standard genom att till exempel sätta in en handukstork eller den senaste köksutrustningen. Detta ger värden rätt att höja hyran.

Fastighetsägaren måste förvisso fråga hyresgästen om lov före standardhöjningen, men det tjänar mycket lite till att säga nej. Om hyresgästen vägrar kan fastighetsägaren ta frågan till hyresnämnden, och där finns det inte mycket hjälp att få för en hyresgäst som vill stoppa en standardhöjning.

I en nyutkommen bok, Den orättvisa rättvisan – en rättspraxis som renovräker, har sociologen Dominika Polanska och skribenten Håkan Axén tittat på 170 fall hos hyresnämnden i Stockholm. De visar att hyresnämnden i nästan samtliga fall dömt till hyresvärdens fördel.

Boken bekräftar vad många av oss hyresgäster redan vet och den förklarar varför många inte ens orkar kämpa emot när värden vill standardhöja. I stället för att glädjas över att äntligen få en fullt fungerande lägenhet, vilket vi betalar för varje månad, så blir vi uppgivna och börjar fundera på vad våra år i bostadskön kan ge oss, och om det ens finns någon ledig lägenhet i vår prisklass.

Problemet har inte bara väckt uppmärksamhet bland författare, utan även bland politiker. Riksdagen behandlade för bara några veckor sedan en proposition som bland annat innehöll ett förslag om att hyreshöjningar ska kunna fasas in efter renoveringar. Detta för att man inte ska kunna drabbas av en allt för abrupt hyreshöjning. Tyvärr röstades denna del av lagförslaget ned.

Men att valet stod mellan en plötslig hyreshöjning eller en infasad hyreshöjning är beklämmande. För även om förslaget om infasningar hade varit bra så skulle det inte lösa det grundläggande problemet. Vilket inte är inte att hyreshöjningen kommer plötsligt, utan att hyresgäster över huvud taget tvingas till onödiga standardhöjningar mot sin vilja…

Det enda jag vet är att det är vi som varje månad betalar för att få bo i en fungerande lägenhet. Det är vi som vet om vi behöver en handdukstork i badrummet eller inte. Därför borde vi själva också bestämma om vår lägenhet ska standardhöjas eller inte. Till dess är varje felanmälan förknippad med rädslan för en standardhöjning.

Joel Nordström, ledare i Flamman.