Privatisering och nedskärning när SD fick makten

Vi har tittat på Sverigedemokraternas hemsida och häpnar över kontrasten mellan vad som skrivs där och vilken politik som förs i praktiken…

SD skriver “Vi vill ha en välfärd värd namnet”. Dessutom påstår de angående äldreomsorgen att de alltid vill fokusera på kvalitet inom offentligfinansierad verksamhet och att de inte lägger några ideologiska värderingar i driftsformen. SD påstår också att de vill ge vårdpersonalen en förbättrad arbetsmiljö, goda utvecklingsmöjligheter och en bra lönenivå.

Vad var det som hände när SD fick makten tillsammans med några borgerliga partier i ett antal Skånekommuner?..

I SD-styrda Sölvesborg läggs ett väl fungerande kommunalt demensboende ner för att bereda plats för Frölunda Omsorg. Vaddå, inga ideologiska värderingar? Personalen, de gamla och deras anhöriga är med rätta upprörda. Frösunda Omsorg är ökända för att vanvårda sina boende och att inte ge personalen heltid och dessutom att ha lägre bemanning än kommunala boenden. Det måste ju bli över pengar över till vinsten.

I Sölvesborg har beslutats om nedskärningar på 4.2 miljoner i omsorgen vilket naturligtvis ger sämre service. I SD-styrda Hörby beslutades att ordinarie personal inte ersätts med vikarier vid sjukfrånvaro. Dessutom minskades nattbemanningen på äldreboendena och varm mat byttes till kall i kommunens hemtjänst. Med SD i spetsen har Bjuv bolagiserat hela äldreomsorgen för att sänka kostnaderna och i SD-styrda Bromölla fick de gamla se hur dagverksamheten slopades.

Det är inte mycket i SD:s praktiska politik som påminner om de fina orden på partiets hemsida. Det mesta verkar vara: vi skriver det vi tror att folk gillar och sen gör vi tvärtom och hoppas att ingen märker det. Det kanske går att lura några stycken ett tag, men inte alla i det långa loppet.

-Britta Lindholm och Birgitta Mukkavaara, insändare i DalaDemokraten