Priset att stoppa en högerregering kommer att bli högt

De senaste 20 åren har den rikaste procenten höjt sina inkomster med cirka 350 procent medan de flesta fått nöja sig med 50 procent.

Den nyliberala logiken inför valtvång, där den ene ställs mot den andre och självklar samhällsservice blir något man får kämpa sig till. Grupp ställs mot grupp. Människor som känner sig otrygga för sin framtid proteströstar på missnöjespartier.

Regeringsuppgörelsen ökar klyftorna, är otillräcklig för att lösa miljöproblemen och löser inte de problem som folk tycker är viktigast. Den kommer även fundamentalt att misslyckas med att stoppa Sverigedemokraternas inflytande. När högerpartier bedriver högerpolitik kommer kritiken från rödgrönt håll att växa, men när rödgröna bedriver högerpolitik kommer kritiken från vänster att tystas i “lojalitet” med regeringspartierna. Då står Sverigedemokraterna där som det tydligaste oppositionspartiet, som kritiserar högerpolitik med än mer extrem höger. Priset för att stoppa en högerregering kommer 2022 visa sig bli mycket högt.

– Carl Schlyter, före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet, i Dagens Samhälle