PM Nilsson drog en vals å påstod att ryssjorna inte vara hans

PM Nilsson, tidigare politisk redaktör på Dagens industri och numera statssekreterare hos Ulf Kristersson, erkände i lokalbladet att han tjuvfiskat rödlistad ål och åkt fast…

Olagligt ålfiske, ska det vara nåt att skriva ledare om? Ja, men så handlar det om mer än ålar. Om att tycka att man inte behöver följa de lagar man inte tycker om – och om hur man kommer undan med det om man har pengar och rätt ursprung.

39 000 kronor i dagsböter blir det för tjuvfisket, vilket för en person med en månadslön på över 120 000 kronor kanske inte känns så mycket som man möjligen hoppats. Böter som straff för höginkomsttagare är ju bara en avgift. På frågan “Får man fiska rödlistad ål i Karlskronas skärgård?” blir således svaret “Ja, men det kostar 39 000 kronor”.

På den egna Facebooksidan skriver Nilsson att “Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen”…

Men sen visade det sig att Nilsson tagit kommandot på annat vis, genom att helt styra hur först lokalmedierna och sedan riksmedierna beskriver och nedspelar händelsen.

Nilsson tar chansen att nästan poetiskt beskriva sitt tjuvfiske av den utrotningshotade ålen, vilket refereras i medierna. Hur han lägger båten i lä den där dagen i augusti för att hämta de fyra ryssjor han lagt ut i Karlskrona skärgård. Hur sen två män kom i en snabb båt och frågade om ryssjorna.

Männen kom från Havs- och vattenmyndigheten, något Nilsson säger att han inte fattade och därför ljög om att ryssjorna inte var hans. En lögn han senare upprepade när Karlskronapolisen ringde i samma ärende i december samma år. Nilsson blev nämligen så “överraskad” över att de ringde att lögnen kom helt automatiskt, men uppger att han rättade uppgifterna efter julhelgen.

Han beskriver hur han fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen – men ber om ursäkt för “det merjobb jag orsakat hos Havs- och vattenmyndigheten och hos polisen”…

I sociala medier påpekas att detta avslöjade och erkända brott inte på något sätt var Nilssons första. Han har tydligen i många år skrivit privat om sitt ålfiskande, väl medveten om att han bryter mot lagen men också lika väl medveten om att det inte kommer att få några drastiska konsekvenser. Inte för honom i alla fall.

Likhet inför lagen? Haha.

Susanne Sjöstedt, ledare i Värmlands Folkblad.