En helt annan typ av sprängstoft är Ekobrottsmyndighetens varning från i helgen: De gängkriminella har gett sig in i hälso- och sjukvårdsbranschen. Det låter som upp och nedvända världen, men med dagens möjligheter till i princip obegränsade vinstuttag i sjukvårdsbranschen passar de kriminella på.
Allt för att bredda sin verksamhet, att undvika att lägga alla ägg i samma korg gäller även den organiserade brottsligheten. Och enligt Ekobrottsmyndigheten har bedrägerier och välfärdsbrott blivit så etablerade (och lönsamma) verksamheter att de inbringar mer pengar än vad narkotikahandeln gör.
Sara Persson, brottsförebyggande expert vid myndigheten säger till Sveriges Radio att man börjat se tidiga tecken på att gängen avancerat ytterligare från narkotikahandeln – och börjat starta upp egna vårdcentraler och vaccinationsmyndigheter.
Att de kriminella gängen sysslat med annat än endast narkotika är inget nytt. Om de tidigare rånade banker för att finansiera sin verksamhet har de gått över till att utföra avancerade bedrägeribrott.
Enligt polisens nationella bedrägericentrum lurade kriminella gäng till sig 5,8 miljarder kronor under 2022, droghandeln drog in upp mot 2,8 miljarder medan välfärdsbrotten, håll i hatten nu – drog in drygt 7 miljarder kronor.
Regeringen har länge haft högt tonläge i fråga om “bidragsfusket”, från alliansens storhetsdagar under Fredrik Reinfeldts dagar fram till ungefär i dag…
Pengar som sen förs utomlands eller används för att finansiera annan brottslig verksamhet.
Nu ser alltså Ekobrottsmyndigheten att kriminella tagit det ett steg längre, och börjar öppna vårdcentraler. Inte för att de brinner för att ge människor god och nära vård – utan för att dagens system gör att det går att fuska till sig grova pengar på området utan att bli upptäckta.
Myndigheterna har haft fullt upp med att jaga felaktigt utbetalda tusenlappar hos ostraffade, arbetslösa föräldrar som jobbar svart samtidigt som man är föräldraledig medan yrkeskriminella mjölkar miljarder i nyöppnade vaccinmottagningar. I en rykande, färsk utredning konstateras att det är oerhört lätt att komma över stora summor skattepengar via välfärdssystemen på brottslig väg, och väldigt liten risk att bli upptäckt…
Frågan om att kraftigt begränsa eller helt stoppa möjligheten till vinster i välfärden måste upp på agendan. De kriminellas möjlighet att själva kunna välja var de vill tillskansa sig pengar ska sannerligen inte subventioneras genom svensk välfärdslagstiftning.
—Linda Westerlind, ledare i Folkbladet i Västerbotten.