Hur ska den kommande regeringen med Ulf Kristersson vid rodret ska tackla den energikris Sverige står inför.
Hela Europa väntar med fasa in vintern. EU-kommissionen har krismöten om hur man ska få sina medlemsländer att förbruka mindre el, och experter har pekat ut just en mindre elkonsumtion som både det snabbaste och bästa sättet att snabbt sänka elpriserna och klara av elförsörjningen.
Den blivande regeringen, med vad man kan misstänka kommer bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna och på några posten även ett par liberaler, har inte presenterat några som helst åtgärder för att lösa energikrisen varken i opposition eller i valrörelsen. Deras enda svar är kärnkraft, och deras främsta kritik mot den socialdemokratiska regeringen har varit att man “stängt ned” reaktorer.
2015 bestämde Vattenfall, alltså inte sossar på Rosenbad, att stänga ned två av totalt fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk i Varberg. De var inte lönsamma. Sedan i mitten på augusti är Ringhals 4-reaktorn nedstängd för underhåll. Nu visar det sig att en skadad tryckhållare kommer hålla det planerade månadslånga stoppet ända fram till slutet på januari.
Produktionsstoppet sägs vara en av de främsta anledningarna till att det kan bli elstopp senare i år. Och det är inför det scenariot jag ser med spänning fram emot hur Kristersson kommer tackla den utmaningen.
Det är en klen tröst att ge den som möts av ett kolsvart hus mitt i vintern att regeringen har som ambition att situationen kommer vara löst om fjorton år. Enda anledningen till att de vill se mer kärnkraft är att det skulle göra att man slipper införa restriktioner för hushållens elanvändning. El i överflöd är deras melodi!…
Den mest optimistiska tidsplanen jag hittills sett har ett tidsspann på fjorton år från ide till att reaktorerna är i bruk. Fjorton år. Andra mer realistiska tidsspann är snarare de dubbla.Det handlar oavsett om år. Många år. Det är en klen tröst att ge den som möts av ett kolsvart hus mitt i vintern för att elen inte räckt till, att regeringen har som ambition att situationen kommer vara löst om tidigast fjorton år.
Högerblocket fick folkets mandat utifrån deras löfte att folk inte ska behöva drabbas av elkriser, höga drivmedelspriser och klimatkriser. Alla vet att det är ett orealistiskt förhållningssätt då alla tre kriserna bygger på en konstant överkonsumtion av både energi, drivmedel och privatkonsumtion.
—Linda Westerlind, ledare i Västerbottens Folkblad.