Nu har Ulf Kristersson inget att skylla ett misslyckande på

En ny opinionsmätning från Ekot visar att 57 procent av väljarna tycker att regeringen gör ett mycket dåligt (23 procent) eller ganska dåligt (34 procent) jobb.

På andra sidan är det bara tre procent som i stället svarar “mycket bra” och 34 procent som säger “ganska bra”. Det kommer säkerligen inte som en överraskning. Opinionssiffrorna har talat ett liknande språk i många månader.

Allra värst för Kristersson i den nya mätningen ser det dock ut inom politikområdet “brottsbekämpning och kriminalitet”. Det som regeringen i valrörelsen lyfte som sitt allra viktigaste, allra mest prioriterade. Politikområdet där man tydligare än någon annanstans drog upp skiljelinjerna mot vänsterblocket.

I dag ger bara en dryg fjärdedel av väljarna regeringen tummen upp för deras hantering av dessa frågor. Resten verkar ha tröttnat på att det upptrappade våldet, där man varje morgon vaknar till nya pushnotiser på mobilen om ännu en skjutning eller sprängning, inte känns som att det möts av något mer substantiellt än politisk pajkastning och ett blame game där det handlar om att lägga ansvaret på andra sidan.

Eller visst, här finns säkert de missnöjda sverigedemokratiska väljarna också. De som tycker polisen gott kan börja skjuta skarpt på varje misstänkt person och utvisa folk utan brottsmisstankar.

Hade Socialdemokraterna gjort det bättre om statsministern hette Magdalena Andersson i stället för Ulf Kristersson? Kanske. Kanske inte. Den här ledarsidan hoppas att anslaget i en röd – eller möjligen rödgrön – regering varit en något annan.

Men det spelar ingen roll nu. Det hjälper inte Uffe att Magdalena kanske varit precis lika vilsen som han i samma läge. Vill han leda det i bevis och lägga ansvaret i sossens knä behöver han rimligen avgå. Eller sluta skylla ifrån sig och börja jobba.

Men att regeringens blame game uppenbarligen inte funkar är tyvärr ingen höjdare ens för oppositionen – än mindre för det svenska folket.

Det kassa betyget för regeringen kriminalpolitik innebär nämligen ännu sämre förutsättningar för breda politiska samtal om lösningar nu. För det värsta som skulle kunna hända, i Tidöpartiernas ögon, vore ju om ett sånt politiskt samarbete skulle ge effekt. Att “paradigmskiftet” man tjatat om sedan långt före förra årets riksdagsval inte har någon bäring i verkligheten.

Susanne Sjöstedt, ledare i Värmlands Folkblad.