Norska miljardärer avundsjuka på skatteparadiset Sverige

För drygt ett år sedan fick Jens Rugseth rafsa ihop sina ägodelar i all hast och fly undan sitt hemland, Norge. Tillflyktslandet blev ett annat bergigt rike i Europa: Schweiz…

Schweiz har den senaste tiden sett en ny typ av flyktingvåg. Men det är kanske inte en vanlig typ av flyktingar. Det är en våg av människor som inte flyr undan bomber.

Rugseth och hans miljardärkompisar flyr undan den norska förmögenhetsskatten. Totalt rör det sig om drygt 60 personer. Han kallar sig själv för skatteflykting. När reportern frågar honom hur mycket pengar det årligen rör sig om för Rugseth svarar han: – Cirka 15 miljoner kronor.

15 miljoner kronor årligen. Det är vad den norska miljardären Rugseth flyr från att betala i förmögenhetsskatt.

Men han hade likväl kunnat fly till Sverige. Rugseth blickar med avund på Sverige och pratar om att de svenska skattereglerna för verksamhetsägare är bland de bästa i världen. Hade Rugseth och hans miljardärkompisar istället flyttat till Sverige hade de fått fortsätta att betala förmögenhetsskatt i Norge i tre år eftersom Sverige inte har någon förmögenhetsskatt.

Det är anledningen till att de flyttar till Schweiz. Där finns det en förmögenhetsskatt, men den är väldigt låg. Till skillnad från förmögenhetsskatten i Norge som höjdes från hela 0,85 procent till runt 1 procent. Under 80-talet började Sverige förändra skattesystemet och till sist slopades förmögenhetsskatten 2007 av regeringen Reinfeldt.

– Vi (Sverige) är det land i västvärlden som har sänkt skatten mest på tillgångar. Vi har tagit bort fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, arvsskatt och gåvoskatt, säger ekonomijournalisten Andreas Cervenka…

Den svenska högern har gjort ett skickligt arbete med att få vanligt folk att tro att deras politik på något sätt gynnar dem. I valet 2022 röstade 44,3 procent av arbetarväljarna på S, V eller MP. Vi som varit med ett tag minns nog Moderaternas valslogan inför valet 2006, “Det nya arbetarpartiet”.

Samtidigt erbjuder inte oppositionen alltför högljutt motstånd i frågan om kapitalskatter. I förra veckans Agenda sa Magdalena Andersson att S är öppna för att diskutera vilka kapitalskatter man kan höja. Öppna för att diskutera. Vad nu det innebär.

Trots att flyktingen Rugseth har svårt att sälja sin Aston Martin hemma i Norge verkar han ha hittat en nödlösning på problemet i sitt nya hemland. Han har köpt sig en Porsche.

Rasmus Hansson, kommentar på Nya Mitten.