Natobeslutet är fattat över huvudet på medborgarna

Härmed säger jag upp mitt medlemskap i det Socialdemokratiska partiet med omedelbar verkan. Hur kan ni inbilla mig att ni är ett demokratiskt parti efter att en liten klick med politiker har fattat ett sådant beslut, att vi ska gå med i Nato, över huvudet på medborgarna?

Anledningen är det svek Socialdemokraterna nu genomför mot medlemmarna och väljarna. Det gäller inte bara att regeringen, mot kongressens vilja, och i senaste valdebatten nu bryter ett “heligt löfte” att inte gå med i Nato utan även på det sätt det genomförts. Regeringen har med “de små stegens” taktik, en bedräglig list som från början är svår att upptäcka men som efterhand är lättgenomskådad, drivit igenom ett odemokratiskt beslut att vi skall gå med i Nato. Beslutet baseras på känslomässiga opinionsundersökningar och det är inte vad man förväntar sig av en ansvarsfull regering när det gäller så omfattande säkerhetspolitiska beslut…

Med tanke på att det framförallt var socialdemokratiska kvinnor som Alva Myrdal och Inga Thorsson som förhindrade att vi skaffade kärnvapen på 1960-talet och Maj Britt Theorin och Anna Lindh som förvaltade det, är jag extra besviken för att de två kvinnorna som nu har mest makt i regeringen är de mest pådrivande i att föra Sverige in i en kärnvapenallians. Hur skall Sverige kunna vara en självständig röst med oberoende utrikespolitik?

Hur skall Sverige kunna verka för fred och nedrustning och avskaffande av kärnvapen, det yttersta terrorhotet mot mänskligheten? Hur kan ni inbilla mig att ni är ett demokratiskt parti efter att en liten klick med politiker har fattat ett sådant beslut över huvudet på medborgarna?

Per Abrahamsson, debattartikel i Göteborgs-Posten.