När slutar en invandrare vandra?

 Aleksandar, du är en jävla invandrare! De orden hörde jag första gången för cirka 34 år sedan av en kollega…

Dagen efter lånade jag en ordbok på biblioteket och försökte översätta orden som, i den tonen de var uttalade, lät ganska negativa.

Snabbt förstod jag att ordet jävla har något med djävulen – den onda fursten – att göra. Sen blev det jobbigare – invandrare. I ordboken hittade jag först ”invadera” och beskrivningen av det blev ”med att tränga in i”, ”intränga i”, ”tåga in i”, ”ockupera”, ”inta eller besätta”.

Jag funderade länge på varför personen såg mig som militant. Visserligen låg jag i lumpen några år innan men jag var definitivt driven av fredliga tankar när jag ”tågade in” i landet som nyexaminerad statsvetare. Undrade på riktigt varför min arbetskamrat såg mig som – djävulens soldat.

Nej, det kan han inte mena på riktigt, tänkte jag högt. Nej, här är det. Längre ner i ordboken stod precis det ordet han uttalade – invandrare. Tyvärr blev jag inte mycket klokare efter att jag läste synonymer för det – asylsökande, gästarbetare, person med utländsk bakgrund.

Visserligen sökte jag asyl några år efter när kriget bröt ut i mitt hemland men just då var jag bara en studentpraktikant som ville lära mig hur det svenska samhället fungerar. Gästarbetare – nej det kunde han inte mena heller. Hos oss i Jugoslavien var gästerna inbjudna och behövde inte jobba för maten.

När jag ställde frågan om kopplingen mellan djävulen och min utländska bakgrund svarade han att jag är svartskalle. Då blev jag ännu mer förvirrad! Först tänkte jag att han verkligen har en taskig syn när han inte ser att min hårfärg är brun.

Sen förklarade andra kollegor för mig att det inte har med hårfärgen att göra utan bara med min utländska bakgrund. Att han helt enkelt inte tyckte om mig. Men varför sa han inte så direkt tänkte jag?…

Jag känner starkt för min bygd och har alltid strävat efter att göra den bättre. Jag är Hallstabo och rospigg vare sig man vill acceptera det eller inte. Det är för att jag känner så.

Jag har bott i Hallstavik 35 år och i Sarajevo 26. Båda städerna är i mitt hjärta. Men sen är det en sak som jag ofta undrar över – när ska en invandrare sluta vandra i andras ögon?

-Aleksandar Srndovic, Avdelningsordförande, Pappers avd. 68 Hallstavik, debattartikel i Arbetet

Läs mer https://arbetet.se/2024/04/02/nar-slutar-en-invandrare-vandra-egentligen/