“Detta är en drömaffär”, sade Ambeas vd Fredrik Gren, när han 2018 köpte bolaget Aleris omsorgsdel av Wallenbergs investmentbolag Investor för nätta 2,6 miljarder kronor. Aleris hade också en vårddel som togs över av riskkapitalbolaget Triton. Så var det bolaget uppätet…
Deras strategi är att sätta igång så många så snabbt de kan för att skapa så stor vinst som möjligt. Bolagen kallar det för “aggressiv nyproduktion” av äldreboenden. Vad säger Svenska ordboken om det? Ordet aggressiv betyder:
“öppet fientligt inställd och beredd att gå till anfall, även: som attackerar: laget spelade aggressivt som vanligt”.
Ja, laget Attendo spelade aggressivt, men förlorade till Finland.
Attendos vd och koncernchef Martin Tivéus formulerar strategin så här i ett pressmeddelande:
Det är en besvikelse att vi måste justera prognosen vidare. Det är klart att vår expansionsstrategi i Finland har varit för aggressiv. Det i kombination med sämre försäljning än förväntat har haft en enorm inverkan på Attendos lönsamhet…
Detta uttalande handlar egentligen om människor i Finland som på grund av ålder och sjukdom vill, eller tvingas, flytta från sina hem till äldreboenden. Försök hålla det i minnet när vi befinner oss i en affärsmiljö där de äldre har förvandlats till siffror och blivit en födkrok…
Vad hände i Finland? I början av 2019 fick polisen i både östra och södra Finland förundersökningsrapporter om problem på olika verksamheter ägda av Attendo och andra vårdbolag. Vid vårdhemmet Pelimanni i Alavo i södra Österbotten hade sex klienter dött och tio anställda sagt upp sig inom en månad efter att hemmet hade öppnats. Regionförvaltningsverket gjorde en oannonserad granskning och bedömde att verksamheten var otrygg och avbröt den. Kommunen tog i stället över verksamheten.
I Finland ligger ingen äldre person och dör på ett äldreboende utan att de anhöriga får veta vad som har hänt. Det blir en polisrapport. I Borlänge i Dalarna fick de anhöriga veta – först sedan flera kritiserat bristen på information – vad deras nära anförvanter dött av. En sammanställning togs fram som visade att 26 avlidna hade konstaterad covid-19-smitta.
—Eva Brita Järnefors, Dagens Arena, essä.