Socialdemokraternas nya krav på språktester för invandrare har inget stöd i forskningen. Det har dock starkt stöd på borgerliga ledarsidor.
Det är vid det här laget ett gammalt knep. Dåvarande Folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg tyckte att det såg dystert ut i opinionen och bestämde sig för en chansning. Förslaget om att bara de som klarade ett prov i svenska skulle kunna beviljas medborgarskap lanserades 2002 och kan enligt somliga bedömare ha vunnit partiet så mycket som sex procentenheter.
Men på den tiden såg resten av borgerligheten fortfarande invandring som ett sätt att fixa billig arbetskraft, och alltså som något bra. Både högern och vänstern rasade över Leijonborgs förslag. Morgan Johansson (S) kallade det “en magnet för främlingsfientliga väljare”.
Nu vill Socialdemokraterna själva införa språktester som ett led i fullbordandet av ett fallet januariavtal. “Jag har tänkt om”, sade migrationsminister Morgan Johansson om förslaget i SVT:s 30 minuter för ett par veckor sedan.
Mer eller mindre högerextrema skribenter har naturligtvis haft mycket roligt åt detta. “Det som var brunt då är klokskap i dag”, skriver Alice Teodorescu nöjt i Expressen.
Men det är inte alls klokskap. Verkligheten har inte förändrats, och detta är verkligheten: för en person som börjar lära sig ett nytt språk i vuxen ålder tar det i genomsnitt 15 år av studier och övning att bemästra det. Forskarna Malin Dahlström och Lillemor Malmbo visade i en undersökning 2019 att antalet SFI-timmar som erbjuds varierar kraftigt och på sina håll inte är fler än 180.
Det är inbyggt i regelverket att den SFI-studerande som inte gör tillräckliga framsteg ska skrivas ut från kursen. Sedan i april i år ryker försörjningsstödet för den som inte deltar i SFI. Bara denna kedja av smäll på fingrarna kan antas vara helt ineffektiv. Varken “morot eller piska” tycks ha någon som helst effekt på hur fort man lär sig ett språk, enligt forskaren Kenneth Hyltenstam, som sammanställt både sin egen och andras forskning på området i flera utgåvor av standardverket Svenska som andraspråk. Det kommer inte att ändras av eller med ytterligare ett test.
—Tor Gasslander, ledare i Flamman.