Har du hört talas om Robert af Jochnick, Staffan Persson, Patrik Wahlén och Erik Åfors? De är några av Sveriges mest inflytelserika personer. Men deras taktik har varit att verka i det dolda. Medieplattformen Kvartal lanserades år 2016. Sedan dess har de drivit frågor om migration och brottslighet i en konservativ riktning. De fick ett lyft efter att rekryterat Jörgen Hvittfeldt, som tidigare gjorde Ekots lördagsintervju, och har haft ett stort genomslag i debatten.
De har hävdat att de finansieras av sina läsare. Men nu har en konflikt blossat upp. Nyligen avslöjades att en ny högerinriktad medieplattform startats, denna ska få namnet Bullentin. Välkända debattörer med blåbrun inriktning har rekryterats. En ny stor plattform med välkända namn vittnar också att det finns kapital i ryggen från start.
I samband med lanseringen av denna nya sajt har det uppstått en konflikt i Kvartal, där Thomas Gür nu slutar som ordförande i styrelsen. Samtidigt avslöjar Kvartal också att “den absoluta merparten av insamlade medel kommer från Jonas och Robert af Jochnick, Staffan Persson, Patrik Wahlén och Erik Åfors”. Dessa är miljarder, adelsmän och finansmän. Till exempel Af Jochnick är grundare till sminkjätten Oriflame. I stället för att verka i det öppna har dessa miljardärer valt att köpa sig ett inflytande över svensk politisk debatt.
Givetvis ligger det i dessa miljardärers intresse att migrationsfrågor eller brottslighet diskuteras på bekostnad av debatt om t.ex. växande klassklyftor och brister i välfärden. Och om det kan göras bakom en neutral eller folklig fasad, som bärs upp av förtroendet för journalister, är det såklart att föredra.
Det står dem fritt fram att göra det. Men är ett demokratiskt problem när stora finansiärer för medieprojekt hålls i det dolda. Mottagandet av Kvartal hade varit ett annat om det var känt vilka finansiärerna var.
När Bullentin med dolda finansiärer görs det i ett medielandskap som redan domineras fullständigt av högern. Bland de större tidningarna är det bara Aftonbladets ledarsida som är vänster. Det finns fortfarande några lokala S-ledarsidor, men dessa räknas på två och kanske snart på en hand. När gäller tankesmedjor och dess resurser är också dominansen från höger total. Även på sociala medier dominerar högern. Där näringslivet har en gigantisk infrastruktur för opionionspåverkan som de plöjt ner miljarder i har vänstern några mindre punktinsatser.
—Jonas Bergström, ledare i Västerbottens Folkblad.