Medelklassens klimathyckleri

Både bland de gamla och de unga finns det en inre kärna, med Greta Thunberg i spetsen, som förstått frågans dignitet och vilka extremt stora förändringar som krävs för att få ordning på det hela. Samtidigt ser vi en allt större grupp hangarounds, bestående av den goda medelklassen, som hejar på utan att förstå.

När jag scrollar runt bland inläggen från manifestationen dyker en annons från ETC upp. ETC kallar sig både en klimattidning och en röd tidning för en grönare värld. Denna gång är det dock inte reklam för själva tidningen utan för deras så kallade klimatkompensation. På annonsen står det: “Glömt att klimatkompensera din flygresa? Använd ETC klimatkompensation”.

ETC:s klimatkompensation innebär att en köper sig fri från sina utsläpp genom att köpa ETC:s solceller. För några tior eller hundralappar kan du köpa dig fri från såväl flyg- och bilresor som köttätande. Bättre kan det knappast bli för den globala överklass som den svenska medelklassen tillhör. Lite klimatkompensation och uppmuntran till kämpande skolungdomar och pensionärer, så kan du sedan flyga och konsumera som vanligt.

ETC:s solpaneler tar inte bort utsläppen från flyget utan kalkylen bygger på att solelen inom tio år ska ha ersatt så mycket kol och gas att det motsvarar utsläppen. Totalt minskar alltså inte de utsläpp som vi behöver avstå. Istället tidigareläggs utsläppen tio år och går därmed inte att heller undvika under den perioden. Klimatkompenserandets största effekt är därför på ett generellt plan att det legitimerar och därmed ökar ett skadligt beteende.

Forskare vid högskolan i Gävle har tittat närmare på den biten och på varför vi tenderar att tro på “quick fixes” för att mildra vårt dåliga samvete för miljön, oavsett om de kommer från företag som ETC eller politiker. Enligt dem ser vi vårt förhållande till miljön som ett socialt utbyte, vilket får oss att tro att vårt miljövänliga beteende kan kompensera för vårt skadliga beteende. Men till skillnad från ett socialt felsteg kan inte vårt ekologiska fotavtryck slätas över.

-Lennart Fernström, ledare i Syre