Marknadshyran är redan verklighet

I själva verket finns redan marknadshyran här. Den frodas i allra högsta grad, visar vår unika granskning. Den är omfattande och växer, och den understöds till och med av staten.

Alla som bor i andra eller tredje hand i någon av våra större städer har stött på den. Värsta är det i Stockholm och Göteborg, där är andrahandshyran dubbelt så hög som förstahandshyran.

Det är rena rama vilda västern. Abdullah och Maria är två av de hundratusentals som vet vad vi pratar om. De bor i Stockholm respektive Göteborg. Båda är inflyttade studenter och därmed längst ner på hyresmarknaden, så långt ifrån ett förstahandskontrakt man kan komma.

Maria och hennes sambo Markus betalade under flera år dubbelt så hög hyra som den förhandlade för en hyrestvåa i Kortedala, Göteborg. Varje månad swishade Maria 11 000 kronor till kvinnan med förstahandskontraktet. När hon pratade med en av sina grannar förstod hon att den förhandlade hyran var på 6 000 kronor.

Maria blev så upprörd att hon gick till hyresnämnden. Hon och sambon fick tillbaka hela överhyran, 98 000 kronor.

Abdullah lär inte kunna göra samma sak. Han hyr ett fuktigt källarrum i en villa för att kunna börja på sina juridikstudier i Stockholm. Han betalar drygt 4 000 kr per månad för rummet, men har ingen möjlighet att få tillbaka någon överhyra i efterskott. Att hyra ett rum i ett ägt boende följer ett helt annat regelverk. Där kan ägaren sätta vilka hyror han eller hon vill utan några som helst påföljder.

Marknaden styr. Bostadsbristen är förstås själva basen men statens frikostiga skattelättnader gör att många utnyttjar tillfället att tjäna pengar.

Vi har gått igenom alla bostadsannonser på Blocket, Qasa, Samtrygg och Facebook under tre sommarmånader. Detta är vad vi sett:

Hyresgästen som bor i andra hand i Stockholm eller Göteborg betalar i snitt dubbelt så mycket som förstahandshyresgästen. Malmö når hyrorna i andra hand inte riktigt dit men är flera tusenlappar högre än det förstahandshyresgästen betalar.

Det är i stort sett riskfritt att skattefuska. Det hela är en miljardindustri – och den växer för varje år.

Marknadshyran är alltså redan verklighet – och den är inte någon vacker syn.

Susanna Skarrie, krönika i Hem & Hyra.