Löfven hade antagligen varit en utmärkt valarbetare åt M och KD

Ingen kan ta ifrån Stefan Löfven att han framstår som en påfallande hygglig person. Men det räcker inte. Sverige behöver en betydligt mer framåtlutad, energisk och skarp statsminister givet de stora samhällsproblem som har slagit rot.

Även Socialdemokraterna själva inser uppenbarligen detta. Löfven framstår som trött och idélös, och partiet blöder återigen väljare när pandemin klingar av som huvudnyhet. Det är upplagt för regeringsskifte nästa höst.

Det är i det ljuset som man ska se Löfvens plötsliga sorti. Hans avgång ger partiet en möjlighet att pånyttfödas i valrörelsen som något yngre och mer spännande.

Nästa partiledare kommer inte på samma sätt att förkroppsliga de långtgående kompromisserna höger ut med Centerpartiet eller de ständiga eftergifterna till Miljöpartiet. Det skapar utrymme för ett illusionsnummer där S skulle kunna få väljarna att tillfälligt glömma de parlamentariska realiteterna.

På det sättet är Löfvens exit dåliga nyheter för högeroppositionen. En trött Löfven hade antagligen varit en utmärkt valarbetare åt M och KD.

—Osignerad ledare i Expressen.