Livsfarligt att backa om Kristallnatten

Hösten 2023 och det borde gå att hålla mer än åtminstone en tanke i huvudet samtidigt. Tyvärr har det fruktansvärda kriget i Gaza satt käppar i skallen på alldeles för många och förvandlat den redan mörka samtiden till ett nattsvart mörker.

Under Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938 nåddes kulmen av det vi i dag känner som Novemberpogromerna. Den våldsamma upptrappningen av antisemitism i Nazityskland där omkring 400 judar mördades och tiotusentals fängslades eller fördes till koncentrationsläger och där synagogor och judiska butiker brändes och plundrades.

Ett brott mot mänskligheten nästan omöjligt att ta in men också startskottet för något som snabbt skulle eskalera bortom alla grymheter. Förintelsen.

Minnet av Kristallnatten högtidlighålls varje år på flera platser runt om i världen, inte minst i Sverige där engagemanget mot nazism och antisemitism länge varit starkt.

Samtidigt vittnar många judar om känslan av ökad otrygghet. Av hat, hot och våld. Antalet terrordåd riktade mot judiska mål i Europa har under de senaste åren ökat och så sent som i söndags hade någon eller några placerat ut en bombattrapp och målat hakkors utanför en barnfamiljs hem i Malmö.

Någon dag tidigare brände en grupp demonstranter den israeliska flaggan utanför synagogan i samma stad. Som att svenska judar på något sätt skulle bära ansvaret för Israels krigsförbrytelser. Häromveckan stormade en antisemitisk mobb flygplatsen i den ryska delrepubliken Dagestan på jakt efter judar. Utvecklingen är vidrig.

Därför är Vänsterpartiet i skånska Kristianstads beslut att ställa in sin årliga minnesstund för Kristallnattens offer både förfärligt, obehagligt och direkt skamligt. Motiveringen som gavs i tidningen Sydsvenskan tidigare i veckan om att “vi känner oss inte så väl till mods”, med hänvisning till det pågående kriget i Gaza, är inte bara ohållbar. Den är livsfarlig.

Som att offren för ett av världshistoriens värsta massmord bär någon som helst skuld till det som händer i Gaza. Eller att judar runt om i världen har det minsta med kriget att göra. Den ökar och den senaste tiden har föräldrar runt om i landet uppmanat sina judiska barn att dölja sin identitet. Allt för att slippa trakasserier, våld och hot.

En sen decembernatt för snart ett år sedan utsattes synagogan i Norrköping för ett brandattentat, en av många attacker mot den judiska församlingen i staden, och händelserna är långt ifrån de enda på senare tid.

Johan Apel Röstlund, signerat i Arbetaren.