Lärorikt om Corbyns uppgång och fall

 Owen Jones “This land” – boken Reformisterna behöver läsa inför partiledarvalet.

“JEREMY CORBYN VILL AVSKAFFA JULAFTON”. Så löd Daily Telegraphs rubrik några dagar innan högtiden 2015. I tidning efter tidning hade bilden av honom som en vänsterns Mr Bean kablats ut. På nyhetsplats – tänkt att ge objektiva rapporter – präglades 57 procent av artiklarna av en fientlig ton, enligt en undersökning från London school of economics. Medieangreppen mot Corbyn saknar motsvarighet i modern tid.

This Land… är en stringent fullträff. Bitvis får den mig att tänka på Daniel Suhonens nyckelverk till modern socialdemokrati, Partiledaren som kom in i kylan. Slutsatsen där, att Juholt misslyckades med att ta makten i partiet, gäller även för Corbyn. Som läsare blir man lika rosenrasande över Labours nyliberala apparatjiks – Peter Mandelson, Chuka Umunna, Tristram Hunt – som över Prime-sossarna hos Suhonen. Om socialdemokratin någonsin ska ha chansen att bedriva socialdemokratisk politik kan dessa människor aldrig tillåtas mer än vässa pennor för partiapparaten.

Det sades ofta om Corbyn att hans styrka var hans genuinitet. Jones instämmer, men pekar på att det också var hans svaghet…

Under Corbyns tid fyrdubblades medlemsantalet i Labour, åtstramningspolitiken (den värsta sedan Napoleonkrigen) tog slut och partiledaren kunde med en parafras på Thatcher säga att hans största bedrift varit skapandet av nya Tories. Ändå trillade han ner och ledde Labour mot den mest katastrofala valförlusten sedan 1935. Keir Starmer tog över och inledde en stalinistisk utrensning av partivänstern. Numera får Corbyn inte ens vara med i partiet. Game over.

Men – och detta understryker Jones – verkligheten är inte ett kungadrama. Det var på intet sätt förutbestämt att Corbyn skulle detroniseras. “This land” är i denna bemärkelse en upplyftande bok som försöker visa exakt var corbynisterna gick vilse.

Rasmus Landström, bokrecension i Aftonbladet Kultur.