Krigsretoriken både obefogad och kontraproduktiv

 Jag väcks av ett sms från min vuxna dotter: ”pappa – blir det krig i Sverige tror du?” Jag går in på Omni för att förstå varför frågan ställs. Är det något av hennes två barn, 11 och 8 år, som läst något på nätet? Jag hinner precis ögna igenom tillräckligt från Folk och Försvars årliga konferens för att inse frågans allvar då det plingar till i min mejlkorg. Det är Nyhetsbyrån i Järva. Hur skall de hantera alla oroliga föräldrar och barn som hör av sig – många som sökt sig till Sverige för att just undvika krigets fasor. Jag försöker skriva ett lugnade mejl till såväl min dotter som till Nyhetsbyrån i Järva.

Enligt min mening är det helt obefogat att prata i termer av risken för ett väpnat anfall mot svenskt territorium i närtid, det vill säga inom överskådlig tid.

Men visst – det finns krafter bland den politiska ledningen i Sverige som menar att Sverige redan befinner sig i krig – utifrån synsättet att Ukrainas krig är vårt. Därtill kommer det obestridliga faktum att vårt stundande medlemskap i Nato kommer att flytta Sveriges försvarslinjer bortom Sveriges gränser till militäralliansens yttersta gränser. Här menar jag att det finns en större, om än fortfarande liten risk för militära hot mot svenskt territorium. Betydligt större risk finns det emellertid för att svenska värnpliktiga genom Natomedlemskap dras in i krig utanför Sveriges gränser…

Den nuvarande regeringens politiska åtgärder har på punkt efter punkt undvikit det mesta av de evidensbaserade forskningsresultaten när det gäller konsten att värna samhällsgemenskap och social hållbarhet. Utspelen i samband med Folk och Försvars konferens i Sälen visar på att Sverige också håller på att köra i diket när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken för vilken försvarsviljan utgör dess främsta grundbult…

Ulf Kristersson tycks tro att försvarsviljan höjs genom att i närtid skrämma människor med att kriget kommer och påminna om medborgarskapets skyldigheter. Han bortser ifrån att försvarsviljan framför allt höjs om det finns några medborgerliga rättigheter värda viljan att försvara .

Uppgiften som det svenska folket står inför är gigantisk. Det handlar inte minst om att möjliggöra framväxten av ett nytt politiskt ledarskap. I stället för att vänja oss vid tanken på krig måste vi ägna kraft åt hur vi bäst skall värna om social hållbarhet och fred.

-Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare, debattartikel i Göteborgs-Posten

Läs mer https://www.gp.se/debatt/krigsretoriken-bade-obefogad-och-kontraproduktiv.f10e1eaf-8c21-406f-8f47-e512f511e3c6