Journalistiken om hotet från Ryssland är oanständigt ensidig

SVT och TV4 har dundrat på om den militära “upptrappningen” på Gotland, pansar patrullerar Visby hamn och försvaret sänder förstärkningar. Svenska medier tycks ha fått förkrigskänslor och att döma av rubriker, texter, analyser (?) är ett förestående ryskt anfall mot Gotland bara en fråga om tid. Har ni läst eller sett någon upplyst och påläst om detta militära tuppspel som haft något kritiskt och/eller intressant att säga? Rapporteringen är oanständigt ensidig…

När Gudrun Persson, forskningsledare från just FOI, i Agenda till slut berörde själva grundbulten i konflikten och sade, “för Ryssland är det en existentiell fråga”, så väntande man på följdfrågor och utveckling – icke sade Nicke, som i det här fallet hette Magnus Thorén, programledare i Agenda…

Det är inte särskilt svårt att bli anklagad för att vara Putin-kramare, och varför inte stalinist, om man tycker att rapporteringen är ensidig – är det den rädslan som avhåller svenska intellektuella och historiskt insatta att komplicera frågan? Tittar man på Europakartan från 1989 och framåt är det väl knappast möjligt att anklaga Ryssland för expansionism – snart helt inringat av Natomedlemmar. Det är verkligen en existentiell fråga för Ryssland som Gudrun Persson konstaterade i Agenda, och i den frågan har förmodligen Putin och ett alltmer trängt Ryssland ett enormt starkt stöd från ryssarna i allmänhet. Var finns den nyansen i medierapporteringen?

Det finns givetvis inte en enda legitimt skäl till att hota eller attackera sina grannar med våld (Tjetjenien/Georgien/Belarus), att annektera grannens mark (Krim), men att inte förstå frågorna historiskt, och att höra till exempel USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman tala (Agenda i söndags) om Natos och USA:s vänskapliga och icke-aggressiva hållning gentemot omvärlden och grannar är ju hårresande.

Hur har USA sedan 1945 svarat på minsta antydan till sociala och politiska förändringar i grannländer i Syd- och Mellanamerika? Jo, med våld, mord, tortyr och militärkupper i land efter land under 75 års tid. Det är ingen åsikt, det är historiska fakta….

Varför svensk oberoende (?) media och svensk public service så hundraprocentigt kastar sig in på Natos & USA:s sida i den här komplicerade och komplexa konflikten är svårbegripligt.

Johans Croneman, kulturkrönika i Dagens Nyheter.