Jag gasar på och spar mycket tid

 Bensinen kan inte vara dyr med tanke på hur jag kör. Är hastighetsbegränsningen 90 kilometer i timmen så kör jag gärna 120 eller mer. Det medför att bensinförbrukningen blir betydligt högre, men det får man ta. Likaså, när jag startar från stillastående, så accelererar jag snabbt med gasen i botten. Då går det åt två, tre liter per mil. Men jag sparar mycket tid.

Jag sparar även mycket tid genom att köra fort. Om jag höjer hastigheten från 100 till 120 kilometer i timmen så sparar jag 60 sekunder per mil. Då jag har två mil till jobbet, är jag hemma hos frugan två minuter tidigare.

På detta sätt kommer jag fram till en viss punkt på vägen någon hundradels sekund snabbare – Tidsvinsten från 70 till 80 kilometer i timmen är 64 sekunder per mil.- Från 80 till 90 kilometer i timmen, 50 sekunder.- Från 90 till 100 kilometer i timmen, 40 sekunder. Från 100 till 110 kilometer i timmen, 33 sekunder. Från 110 till 120 kilometer i timmen, 27 sekunder. Från 120 till 150 kilometer i timmen, 60 sekunder. Som synes är det stora tidsvinster man gör. Ska man köra tio mil och höjer från 90 till 100 kilometer så är man framme hela sex minuter och 40 sekunder tidigare.

Där det är förskolor och dylikt och hastigheten begränsad till 30 kilometer, kör jag dock inte så fort, då räcker det med typ 70 kilometer i timmen.

Eftersom jag kör lite fort så händer det ofta att jag kommer ifatt andra bilar och har jag möten går det inte att köra om. Då ligger jag väldigt nära framförvarande bil, kanske bara 10-15 meter. På detta sätt kommer jag fram till en viss punkt på vägen någon hundradels sekund snabbare.

Det blir mycket omkörningar och dem gör jag även i skymd sikt. Men det brukar ordna sig, mötande få väl sakta in lite om de dyker upp. Jag har kört bil i 30 år så jag klarar det mesta på vägen.

“-Hänsynsfull bilförare”, insändare i DalaDemokraten